Ignore

Novalić napustio konferenciju kad su ga pitali za naknade

Vijesti / Flash | 10. 02. 2016. u 15:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nije htio govoriti o povećanju naknada za odvojeni život ministrima i savjetnicima u Vladi Federacije BiH.

Naime, odlukom od 5. veljače Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povećala je ministrima i savjetnicima naknade za odvojeni život s jedne na 300 KM i 250 KM.

Podsjetimo - Izmjene su vrlo kratke i svode se na tri člana: Član 1 izmjene kaže: U članu 2. Stav (1) Uredba o naknadama koje pripadaju članovima Vlade FBiH i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće (Službene novine FBiH , br: 87/10, 22/10 i 45/13) broj ''1'' zamjenjuje se brojem ''300'', a član 2. Glasi: U članu 3. Stava (1) broj ''1'' zamjenjuje se brojem ''250''.
Član 3. Izmjene Uredbe kaže da ona stupa na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

Ipak, premijer Federacije nije imao vremena odgovoriti na novinarsko pitanje zbog čega je donesena ovakva odluka.

Umjesto odgovora, Novalić je kazao da je "danas svečani dan" i napustio konferenciju, može se vidjeti na snimku televizije N1.

Inače, konferencija je organizirana nakon potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora za FBiH, kada je Novalić izjavio da je socijalni dijalog moguć.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović u reakciji na odluku je kazao kako je povećanje naknada za odvojeni život igranje s pameću građana FBiH.

''Bit ću krajnje prost i reći da Vlada FBiH pravi budalama sve radnike i građane Federacije BiH. To je pokazatelj principijelnosti Vlade FBiH koja kaže da je 406 KM društveno opasna plaća, koja priča o svim mogućim uštedama, Vlada koja traži umanjenje tj. ukidanje minulog rada, koja traži potpuno smanjenje naknada radnicima, a sebi u isto vrijeme povećava ovakve naknade na relativno visoke plaće'', rekao je Šatorović, zaključujući kako je 'prazna priča' da se radi nešto u interesu građana i radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close