Izvještaj

Novalić nahvalio Vladu, Hrvati zadovoljni

Vijesti / Flash | 12. 05. 2016. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada Federacije BiH će i dalje biti posvećena osnaživanju ekonomskih prilika u Federaciji BiH i kreiranju boljeg socijalnog ambijenta, što je činila i u izvještajnom razdoblju'', rekao je federalni premijer Fadil Novalić, podnoseći Domu naroda Parlamenta FBiH izvještaj o prošlogodišnjem radu Vlade.

Dodao je kako je u prošloj godini Vlada radila na zakonima iz Reformske agende i ostat će posvećena njezinoj provedbi fokusirajući se isključivo na akcijski plan.

''U 2015. godini je prvi put nakon 2008. opao broj nezaposlenih u FBiH i taj trend se nastavlja, porastao je izvoz, pa iako je rastao i uvoz, to je bilo manje od rasta izvoza. Došlo je do smanjenja akumuliranog budžetskog deficita a rasta indeksa industrijske proizvodnje te BDP-a za 2,9 posto'', naveo je Novalić izaslanicima Doma naroda koji je usvojio njegov izvještaj.

Od zakona na kojima je prethodne godine radila njegova vlada, među kojima je najviše reformskih, premijer je spomenuo mnoge, među njima Zakon o radu.

''Usvojen je Zakon o radu i Opći kolektivni ugovor i nastavljamo pregovore u vezi s granskim kolektivnim ugovorima te nastojimo da stvaramo novu klimu kad je u pitanju radnopravni ambijent'', kazao je Novalić te naveo i zakone o porezu na dobit, o gospodarskim društvima, o tržištu vrijednosnih papira, o dobrovoljnom mirovinskim fondovima, kao i zakone o doprinosima, potom o izravnim stranim ulaganjima, o proračunima i mnoge druge akte i propise.

Među njima su i propisi koji dovode do veće fiskalne odgovornosti te mnogi propisi koji na prvi pogled zvuče ''benigno'', kako je kazao, ali daju izuzetne efekte u gospodarstvu.

''Sve mjere donosene su u godini čiji je značajan dio obilježen odsustvom parlamentarne većine, pa i četiri ministra u Vladi'', napominje Novalić.

U sferi poboljšanja socijalnih prilika, jedna od prvih mjera bila je ograničavanje javne potrošnje i moratorij na nova zapošljavanja u javnom sektoru, što je dalo efekte nakon konstantnog rasta potrošnje u javnoj upravi.

Vlada je protekle godine postigla i dva teška a vrlo značajna sporazuma, s umirovljenicima i rudarima. Njena nastojanja, uz druge uvjete na tržištu, doprinijela su smanjenju cijene plina u tri navrata.

Od 31. ožujka do 31. prosinca 2015., Vlada je utvrdila 18 zakona u nacrtu i 41 u formi prijedloga na ukupno 58 sjednica, od kojih su 23 bile hitne.

Ukupno su donesene 1.392 odluke, zaključio je premijer uz konstataciju da je fokus bio na radnopravnom ambijentu.

Predsjedavajući kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Tomislav Martinović smatra da je Federalna vlada bila učinkovita u prošloj godini uzmu li se u obzir otežane okolnosti u kojima je radila - kriza što je kulminirala odsustvom parlamentarne većine u Federaciji i kadrovskom nepopunjenošću Vlade u značajnom dijelu razdoblja na koji se njezin izvještaj odnosi.

Martinović kaže da od Vlade očekuje ubrzanje aktivnosti na utvrđivanju zakona iz seta reformskih propisa te na ispravljanju nepravde prema boračkoj populaciji, izražene, po njegovim riječima, u prethodnom sazivu Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close