Susret

Novalić i Ping o nabavci cjepiva i izgradnji Bloka 7

Veleposlanik Ping je istakao da kineska vlada podržava ostvarenu suradnju, te kako je i pored potrebe za cijepljenjem svojih građana, njihovo opredjeljenje da je kinesko cjepivo javno dobro svih ljudi.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2021. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas s veleposlanikom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o nabavci cjepiva i izgradnji Bloka 7.

Kada je riječ o pregovorima za nabavku cjepiva protiv koronavirusa, premijer Novalić je upoznao kineskog veleposlanika s naporima koje nadležni predstavnici Federacije BiH kontinuirano ulažu kako bi se u što skorijem roku nabavila veća količina doza cjepiva za potrebe građana u FBiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci , analize i ispitivanje tržišta pokazali, da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i dogovore. Federacija BiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza Sinopharm cjepiva, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane, te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja.

Naglasio je i da Federacija BiH potpisivanjem ovog ugovora neće odustati od direktne nabavke cjepiva Sputnik i Pfizer, za čiju nabavku su ugovori također u završnoj fazi, jer je cilj cijepiti što veći broj građana Federacije BiH.

Prevencija i kontrola su najbolji način suzbijanja širenja pandemije i njenih posljedica, složni su sugovornici, a cijepljenje je najbrži način zaštite onog najbitnijeg, zdravlja građana.

Veleposlanik Ping je istakao da kineska vlada podržava ostvarenu suradnju, te kako je i pored potrebe za cijepljenjem svojih građana, njihovo opredjeljenje da je kinesko cjepivo javno dobro svih ljudi.

Tijekom susreta premijer i veleposlanika su razmijenili i informacije o projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Premijer Novalić je ponovio opredjeljenje Vlade FBiH da se ovaj projekt implementira, te istakao da je u okviru svojih nadležnosti Federalna vlada ispoštovala sve korake kako bi došlo do realizacije ovog značajnog energetskog projekta.

Konstatirano je da sve uključene strane zajedničkim doprinosom i dodatnim konzultacijama trebaju pronaći najbolje rješenje za provedbu ovog projekta, a time i doprinijeti energetskoj stabilnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close