Respiratori

Novalić i ostali: Okončan dokazni postupak, slijede završne riječi

Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića, u izlaganju je navela kako ostaje kod pisanog prijedloga, tražeći da se u cijelosti odbiju dokazi replike Tužiteljstva BiH.
Vijesti / Flash | 25. 01. 2023. u 14:32 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio izvođenje većine dokaza replike Državnog tužiteljstva, okončan je dokazni postupak u predmetu za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, te zakazano izlaganje završne riječi sredinom veljače.

Prije zakazivanja termina za završnu riječ, okončana je rasprava o predloženim dokazima replike Tužiteljstva.

Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića, u izlaganju je navela kako ostaje kod pisanog prijedloga, tražeći da se u cijelosti odbiju dokazi replike Tužiteljstva BiH.

Dokazi i certifikat

Ona je navela kako iz prijedloga proizlazi da bi tužitelji prezentiranjem dokaza pobijali navode, a ne dokaze Obrane, osvrnuvši se potom na dokaze koji se odnose na njenog branjenika.

Rekla je kako zapisnik o pretresanju laptopa i računara predstavlja već izveden dokaz.

''U odnosu na ovaj dokaz nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izvođenje'', navela je Avdibegović, dodavši kako se tužitelj u prijedlogu zapisnika o pretresanju poziva na poseban folder u kojem je smješteno sve što je došlo e-mail poštom.

''Svi predloženi dokazi su pribavljeni u drugoj istrazi protiv NN osoba i Tužiteljstvo želi provoditi istragu'', kazala je ona i dodala kako se protivi i saslušanju svjedoka.

Mirela Kanlić, braniteljica Jelke Miličević, navela je da je Obrana nesporno dokazala kakav sadržaj je bio u informaciji Federalnog stožera civilne zaštite koji je usvojen na Vladi, za šta Tužiteljstvo u dokazima replike traži vještačenje.

Tužitelj Džermin Pašić rekao je kako nikad prije nije bio odbijen zahtjev Tužiteljstva kojim se navodi tretiraju dokazima.

''Neupitno je da su Obrane tvrdile da predmetni respiratori imaju certifikat, i Tužiteljstvo želi dokazom replike utvrditi da respiratori nisu imali certifikat'', naveo je.

Zapisnik o pretresanju laptopa i računara 

Dodao je da Tužilaštvo želi izvesti zapisnik o pretresanju laptopa i računara Hodžića kao dokaz kojim će se potvrditi da je predračun, koji je bio na laptopu Kristijana Marića, bio i na računaru optuženog.

Kazao je da se dokaz replike, poznat kao “Pismo anesteziologa”, odnosi na dio u kome se navodi kako se respiratori ne mogu koristiti za COVID pacijente, dodavši kako je među dokazima replike i potvrda o pregledu pokvarenih respiratora.

Osvrćući se na prijedlog dokaza vještačenja portala Vlade Federacije BiH, Hukeljić je rekao da Odbrane ovdje imaju različite navode, pri čemu Obrane Novalića i Solaka naznačavaju kako je izvještaj sadržavao informaciju o respiratorima, dok Obrana Miličević navodi da nije.

Na pitanje predsjedatelja Sudskog vijeća Branka Perića o kakvom dokazu se radi u točki jedan, tužitelj Džermin Pašić je naveo da je to dopis Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo od 7. prosinca 2022. godine na upit Državnog tužiteljstva, koji je nakon dopuštenja i izveden.

Tužitelj je naveo kako je ovim dopisom dostavljena prepiska sa TUV-om, kompanijom koja je izdala certifikat ''CE'' za respirator ACM 812A, iz koje su naveli da je ovo certifikat upravljanja kvalitetom, a ne certifikat proizvoda.

''Ovaj dokaz ulažemo na navod Obrane da respiratori imaju certifikat proizvoda i da se mogu koristiti za liječenje COVID bolesnika'', naveo je Pašić.

''U skladu sa zakonom''

Nina Karačić Brković je kazala kako Tužiteljstvo u optužnici nije spominjalo certifikat, već da respiratori nisu invazivni, a da se ovim utvrđuje da jesu.

Fikret Hodžić je u obraćanju Sudu rekao da respiratori, kad su se nabavljali, ''ne bi mogli krenuti iz Kine da nisu imali certifikate''.

''Sve što smo mi radili, radili smo u skladu sa zakonom'', naveo je.

Za zloupotrebe prilikom nabavke repsiratora, s Hodžićem i tvrtkom ''F.H. Srebrena malina'', optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica financija Jelka Miličević.

Predsjedatelj Perić odbio je izvođenje ostalih dokaza replike navodeći da Obrana nije mijenjala navode tijekom postupka i da se oni odnose na dokaze koji su razjašnjeni.

Na upit da li postoje prijedlozi novih dokaza, Tužiteljstvo je navelo kako je potrebno vrijeme da se pripreme, pojasnivši kako smatraju da su novi dokazi – dokazi replike.

Obrane nisu imale dodatnih prijedloga, nakon čega je Perić dokazni postupak proglasio završenim i zakazao iznošenje završne riječi Tužiteljstva za 15. velječe 2023. godine, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close