Novalić i ostali

Ganibegović Novaliću: ''Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu iz Maline''

Tužiteljstvo je u spis uložilo i dokaze o većem broju telefonskih razgovora Hodžića i Mladena Čančarevića iz Agencije za lijekove, kao i slanja dokumentacije radi upisa u registar.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2021. u 15:34 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nastojalo je pokazati kako je u dokumentima mijenjana oznaka respiratora u odnosu na one koji su prvobitno ugovoreni.

Tužiteljstvo je u materijalne dokaze uložilo dokumente u kojima se umjesto respiratora oznake HC VE003, za čiju kupovinu je ugovor potpisan 3. travnja 2020., navode respiratori oznake ACM 812A. Tužitelj Džermin Pašić kazao je su optuženi od 14. travnja imali namjeru opravdati promjenu predmeta ugovora.

Kašnjenje isporuke

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s premijerom Fadilom Novalićem su optuženi suspendirani ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, ravnatelj tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te federalna ministrica financija Jelka Milićević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Tužiteljstvo je u spis uložilo dopis FUCZ-a od 21. travnja u kojoj od ''Srebrene maline'' traži obrazloženje za kašnjenje isporuke ugovorenih respiratora HC VE003.

Na ovaj dopis Hodžić odgovara da je usmenim, ali i pisanim putem Vlada obaviještena da će biti promjena u datumu isporuke i nazivu proizvoda zbog izmjena zakona u Kini, te navodi da je zatražio potpisivanje aneksa ugovora.

''I sam premijer je rekao da će to biti riješeno'', dodao je Hodžić u e-mailu.

Iz FUCZ-a mu na to odgovaraju da je ''Srebrena malina'' dužna obavijestiti potpisnika ugovora, a da Vlada to nije.

Solakova braniteljica Marsela Bajramović kazala je da ovi dokumenti pokazuju da je FUCZ radila po zakonu i da se ne radi o organiziranom djelovanju, kako je tužitelj naveo u uvodu.

Tužitelj je uložio evidenciju iz koje proizilazi da je Hodžić bio kod Solaka 22. travnja. Prikazano je obrazloženje za kašnjenje dostavljeno FUCZ-u, a u kojem se navodi da je zaključen ugovor za uvoz 100 komada respiratora oznake ACM 812A, što je, kako je napomenuo Pašić, lažni podatak.

Tužilaštvo je prikazalo ugovor o nabavci, odluku o izuzeću od primjene Zakona od javnih nabavki, kao i ponudu “Srebrene maline”, u kojima je svima napisana nova oznaka respiratora.

Tužiteljstvo je uložilo i set dokaza u vezi sa pribavljanjem dozvole i registracije ''Srebrene maline'' kao veletrgovca medicinskom opremom.

U jednom od prikazanih e-mailova, službenik banke pita Hodžića: ''Kako ti ovo prevazilaziš, s obzirom da nisi registriran za promet medicinskom opremom?'', a optuženi odgovara: ''Što se tiče dozvole za rad s medicinskom opremom, osobno premijer rješava i naša tvrtka će je imati do dolaska robe.''

Telefonski razgovori

Prikazana je komunikacija od 23. travnja direktora Ureda premijera Hasana Ganibegovića sa Harunom Avdibegovićem iz Agencije za lijekove BiH, kao i poruka Ganibegovića Novaliću: ''Joj, jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu iz Maline'', na šta Novalić pita: ''Što?''

Tužiteljstvo je u spis uložilo i dokaze o većem broju telefonskih razgovora Hodžića i Mladena Čančarevića iz Agencije za lijekove, kao i slanja dokumentacije radi upisa u registar.

Obrane su i u nastavku suđenja ulagale brojne prigovore na ''široka'' tumačenja dokaza koja daje tužilac. Sudija Branko Perić je kod ulaganja dokumentacije o registraciji pitao branitelje da li je, s ciljem učinkovitosti, mogu učiniti nespornom s obzirom da se radi o uobičajenoj proceduri.

Na to je reagovao tužitelj Pašić, navodeći da je procedura bila ubrzana i s propustima. Reagovala je i braniteljica Senka Nožica, rekavši da je, kada je u ovom predmetu saslušavan direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak, Obrana dostavila dokumentaciju kada se može ubrzano postupati, te da Zolak nije optužen.

Tužiteljstvo je u spis uložilo suglasnost Agencije za lijekove ''Srebrenoj malini'' za hitan uvoz medicinskih sredstava, kao i rješenje kojim im se odobrava upis u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, koji su izdati 27. travnja.

Tužitelj Pašić je rekao da u vezi s pranjem novca ulaže dokaz da je Hodžić 27. travmja podigao 100.000 KM kao blagajnički maksimum, ali da ga nije predao. Tužitelj je uložio podatke sa baznih stanica Hodžićevog telefona, koji, prema njegovom mišljenju, pokazuju da se taj kretao od Sarajeva do Banjaluke, ali da nije bio u Bostahovini, gdje je sjedište tvrtke.

U sudnici su iznijeta različita mišljenja i zaključci šta ko vidi iz prezentiranih dokumenata, a po Nožici se jedino može zaključiti da se ''Hodžić taj dan navozao''.

Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović je više puta istakla da je novac o kojem tužitelj govori deponovan u Sudu BiH, protestujući što tužitelj to prešućuje. Ona je napomenula da Hodžićeva tvrtka ima i poslovnicu u Vogošći.

Nastavak suđenja je 28. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close