Prijem

Novalić: FBiH u 2015. godini dobila novih 25.000 umirovljenika

Vijesti / Flash | 29. 12. 2015. u 15:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić rekao je da FBiH, po osnovu Zakona o prijevremenom umirovljenju, ove godine ima 25.000 umirovljenika više, te da je naslijeđeno 159 milijuna KM manje u Fondu PIO/MIO od prethodnog rukovodstva.

Na novogodišnjem prijemu, koji je organiziralo Udruženje poslodavaca FBiH, Novalić je naveo da se federalna Vlada ove godine intenzivno bavila radno-pravnim zakonodavstvom, smanjenjem javne potrošnje i podsticanjem zapošljavanja.

On je naveo da bi u narednoj godini do 18. ožujka trebalo biti završeno zakonsko reguliranje radno-pravne oblasti, a da će glavne aktivnosti Vlade u vezi sa stvaranjem povoljnijeg poslovnog okruženja biti usmjerene na tri glavne akcije - formiranje gospodarskih sudova, efikasnije stečajne postupke i predstečajno poravnanje kao novina.

Novalić misli da formiranje gospodarskih sudova neće biti završeno do kraja 2016. godine, jer treba obrazovati potpuno novu generaciju sudova, koji nisu kontaminirani sadašnjom neefikasnošću pravnog sustava i koji su okrenuti korporativnom pravu, prenosi Srna.

Ono što bi možda najviše moglo doprinijeti rasterećenju poslodavaca, u smislu procedura, prema riječima Novalića, je formiranje, odnosno instaliranje grupe u svakoj općini, koja bi izdavala dozvole i radila programe vezane za europske integracije.

Federalni premijer je rekao da bi do ožujka trebao biti završen i zakon o mirovinskom sustavu i o porezu i dohotku. Novalić je naglasio da je federalna Vlada imala konstruktivnu suradnju i sa Udruženjem poslodavaca FBiH i sa sindikatom, te da je završila "traumatičnu, ali ipak uspješnu godinu".

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić rekao je da je tijekom ove godine jedno od ključnih područja djelovanja Udruženja bilo zalaganje za reforme i podsticanje na provođenje dubljih promjena, odnosno reformi.

On je rekao da se ove godine u FBiH očekuje rast Bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko dva posto, blagi porast industrijske proizvodnje i investicija, te nakon dužeg perioda porast zaposlenosti od 2,5 posto i u kojoj se konačno ušlo u provođenje prijeko potrebnih reformi.

Čengić navodi da, nažalost, u ovoj godini nije smanjen deficit proračuna entiteta, niti ostalih nivoa vlasti u BiH, a javni dug je nastavio da raste. Čengić je dodao da su u godini koja je na izmaku uvjeti u kojima su poslodavci djelovali bili teški, te da je bilo izazovno poslovati.

Pored predstavnika najznačajnijih kompanija iz FBiH, prijemu su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, gospodarskih komora, predstavnici sindikata i međunarodnih organizacija, objavila je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close