Odluka vraćena na doradu

Nova prometna pravila nisu prošla kod mostarskih vijećnika

Odluka je izazvala niz primjedbi vijećnika Koalicija za Mostar zbog regulacije prometa u užem dijelu Starog grada kao i na gradskom šetalištu na što su iznijeli i dva amandmana.
Vijesti / Flash | 28. 06. 2022. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog velikog broja amandmana Odluka o regulaciji prometa na području Grada Mostara u ulicama u kojima je zabranjen promet u oba smjera vraćena je na doradu za iduću sjednicu gradskog vijeća.

Odluka je izazvala niz primjedbi vijećnika Koalicija za Mostar zbog regulacije prometa u užem dijelu Starog grada kao i na gradskom šetalištu na što su iznijeli i dva amandmana.

''Ljudima koji žive, i rade unutar uže zone Starog grada ne možemo ograničiti vrijeme kada da dolaze, posebno kada imaju privatni parking ili garažu. Ne možemo ljudima koji tu žive omogućiti da kući s autom dolaze samo od 3 do 5 sati'', kazao je Haris Nazdraić.

Amandman na ovu Odluku imala je i vijećnica BH bloka Adela Gosto koja je zatražila da su u Ulici Salke Šestića proglasi pješačka zona i da se na ulaz u ovu dozvoli samo za ljude koji tu žive i koji rade, kao razlog navela je velike frekvencije automobila u oba smjera koji ugrožava pješake, posebno učenike koji idu u školu.

Podsjetimo, ovom odlukom predloženo je da se u ulicama u kojima je zabranjen promet u oba smjera (Ulica Ose Grebe, Braće Fejića, Nikole Šubić Zrinjski i ulice koje se nalaze u užoj jezgri Starog grada) ''može se dozvoliti kretanje  motornih vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone i do osam sjedišta, za vlasnike ili korisnike stambenih objekata u tim ulicama ili ulicama u koje se može pristupiti samo iz ulice u kojoj je zabranjen promet u oba smjera, u periodu od 23-8 i 15-17 sati''.

U odluci se navodi kako se u ulicama u kojima je zabranjen promet u oba smjera može dozvoliti ulazak teretnih motornih vozila najveće dozvoljene mase do pet tona za potrebe vlasnika i korisnika stambenih objekata od 23-8 i od 15-17 sati u svrhu dovoza građevinskog materijala, ogrijeva, namještaja i slično. Također, u ovim ulicama ''može se dozvoliti snabdijevanja, trgovačkih i drugih radnji, ustanova, organizacija i sl., motornim vozilima najveće dozvoljene mase do 3,5 tone, i to u od 6 do 8 sati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close