Hrvatska

Nova presuda Draganu Paravinji - 40 godina zatvora

Vijesti / Flash | 01. 03. 2016. u 07:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Paravinja osuđen je na 35 godina zatvora zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja.

U izricanju presude navedeno je kako je Paravinja ugušio Bilić, te ju je kasnije i izbacio mrtvu, objavio je Index.

Utvrđena mu je jedinstvena kazna zatvora od 40 godina s ostalim već utvrđenim kaznama. Naime, Paravinja ima i dvije starije presude za pokušaj silovanja. Morat će platiti i 250 tisuća kuna sudskih troškova.

Paravinja je na sva tri suđenja tvrdio da nije kriv i da mu je sve namješteno. Od splitskog je suda na početku trećeg suđenja prvo tražio da rasprava bude otvorena za javnost, potom da ne dolazi u sudnicu, a nakon što mu je objašnjeno da po zakonu mora nazočiti raspravama na sljedećem je ročištu tražio izuzeće svih sudaca i Županijskog suda u Splitu. Sudac Damir Romac koji vodi njegov slučaj sve je odbacio pa je suđenje nastavljeno.

Tvrdio je da je policija loše obavila očevid i tako došla do nezakonitih dokaza, no Vrhovni je sud smatrao da su dokazi zakoniti. Tijekom suđenja cijelo je vrijeme vodio svoje zabilješke, kako u Šibeniku tako i u Splitu.

Do sada se žalio na obje presude šibenskog suda nakon čega su presude ukidane i ponovno vraćane na sud koji je svaki put trebao sastaviti novo sudsko vijeće.

Predmet je završio u Splitu jer šibenski sud na raspolaganju više nije imao sudaca za mladež. Paravinja je najavio da će se, ukoliko presuda za njega opet bude negativna, obratiti Ustavnom sudu, a potom i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Na županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak je završilo treće ponovljeno suđenje Draganu Paravinji za ubojstvo i pokušaj silovanja Drnišanke Antonije Bilić.

Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić kazao je da obitelj neće doći na izricanje presude, dok je odvjetnik Paravinje Željko Gulišija rekao kako tijekom ponovljenog suđenja nisu predočeni nikakvi novi dokazi i da Paravinja i dalje tvrdi da je cijeli postupak montiran, te da su mu svi dokazi podmetnuti.

Podsjetimo, prošli tjedan su saslušani svjedoci i vještaci. Svjedočili su vlasnik i vozač tvrtke za koju je vozio Paravinja, a ispitani su i vještaci, patologinja Marija Definis Gojanović, te vještak za biološka vještačenja Marko Krešimir Abramović.

Paravinja je dosad u Šibeniku dvaput osuđen na 40 godina zatvora zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja, no presude je ukidao Vrhovni sud. Suđenje je prebačeno u Split jer u Šibeniku više nije bilo sudaca koji nisu bili uključeni u ovaj slučaj, prenosi Index.

Paravinja je na prošlotjednoj raspravi tražio izuzeće svih sudaca splitskog Županijskog suda. Sumnja u njihovu objektivnost, kao i cimer iz ćelije kapetan Dragan. Nije poimence naveo suce na koje bi se odnosio njegov zahtjev pa ga je sudac Damir Romac, predsjednik raspravnog vijeća, odbio.

Kopirati
Drag cursor here to close