Izetbegović novinarima

Nova pravila: Neki novinari bi da upravljaju političarima

Vijesti / Flash | 25. 04. 2016. u 11:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Novi vijek mijenja pravila novinarstva, donoseći sve veće izazove. Razvoj i napredak na polju tehnologije brži su nego ikad - novinari ih u svom svakodnevnom radu moraju pratiti u stopu, a vlast mora formirati zakonodavne okvire brže i fleksibilnije nego u prošlosti, da bi i jedni i drugi održali korak s vremenom'', rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na svečanom otvaranju godišnjeg sastanka Europske federacije novinara (EFJ) u Sarajevu.

Izetbegović je izrazio zadovoljstvo zbog obraćanja "velikom i važnom skupu profesionalaca iz svih krajeva Europe i svijeta, posvećenom temi koju smatra izuzetno značajnom - slobodi izražavanja i pravima novinara", priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

''Javnost, prostor u kojem se mediji i politika prepliću, često nema ni razumijevanja ni strpljenja za to. Tradicionalni mediji pod pritiskom tržišta posustaju, novi mediji uspostavljaju nova pravila igre. Ono što je svakako dobro u tome, jeste širenje prostora za međusobnu interakciju građana, medija i vlasti'', kazao je Izetbegović.

Naglasio je kako "tehnologija donosi novu dinamiku, ali suština demokratskog formiranja javnog mnijenja i odnosi unutar njega ostaju isti: političari, kako na vlasti tako i u opoziciji, žele utjecaj, pa i kontrolu nad medijima".

Mediji pak žele što više slobode, ali i što više utjecaja.

Upravljanje novinarima

''Mnogi bi političari da upravljaju novinarima, neki novinari bi da upravljaju političarima'', kazao je Izetbegović i dodao kako je uvjeren da je sloboda izražavanja od presudne važnosti za razvoj demokratskog društva, i jamac razvoja i očuvanja demokratske svijesti u javnosti.

''No, često se zaboravlja da sloboda podrazumijeva i odgovornost. Ne govorim ovdje o odgovornosti prema vlasti, opoziciji, političarima - već o odgovornosti za izgovorenu javnu riječ i odgovornosti prema građanima. Povjerenje se teško stiče, lako se gubi, a za uspjeh društva ono je neophodno. To znači da je u radu medija, i u odnosu medija i vlasti, od presudnog značaja uspostaviti kvalitetne standarde na najvišoj razini. Od zakonskog okvira, koji će novinare zaštiti od progona, javne ličnosti od klevete, a građane od manipulacija - do profesionalnih i etičkih normi i kodeksa, te regulatornih i samoregulatornih mehanizama koji će omogućiti da javnost može vjerovati medijima, jer od njih s pravom traži i očekuje pravovremenu, istinitu i potpunu informaciju'', kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da je "u četvrtom desetljeću demokratske tranzicije, na pragu trećeg desetljeća mira, Bosna i Hercegovina napredovala na polju uspostave demokratskih institucija i formiranja demokratske javnosti".

''Svjesni smo da je pred nama još mnogo truda, ali cilj je jasan i dostižan: demokratski politički okvir dostojan države koja želi postati članica EU u što skorijoj budućnosti, slobodni i raznoliki mediji, informirano građanstvo'', kazao je Izetbegović.

Izrazio je žaljenje zato što na sastanku nije prisutan član izaslanstva Sindikata novinara Palestine, Omar Nazzal.

''Postupak izraelskih okupacijskih snaga, koje su ga u subotu privele na graničnom prijelazu Al Karameh, najoštrije osuđujem. Nadam se da će vaš kolega u što skorije vrijeme biti na slobodi'', kazao je Izetbegović.

Mediji nisu alat politike

Inače, članovi Europske federacije novinara okupili su se na godišnjem sastanku u Sarajevu, a neke od prioritetnih tema su sigurnost novinara i zaštita njihovih radnih prava.

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård kazao je novinarima, u pauzi prvog dana skupa, da će se dodatno raditi na tome da bi se unaprijedila sigurnost za novinare. Oni, kako je kazao, imaju ulogu u pokretanju i održavanju dijaloga i pružanju informacija za društvo.

''Njih ne treba optuživati kad pokušavaju da rade svoj posao. Novinari moraju imati sva raspoloživa sredstva da adekvatno obavljaju posao, čak i kad to stvara određene probleme zakonodavcima'', rekao je.

Upitan za mišljenje o stanju medija u BiH istaknuo je da je, u slučaju javnih medija, važno da država i parlamenti shvate da mediji nisu njihov alat nego da oni moraju biti nezavisni.

''Samo tako ćemo imati demokratsko društvo. Osim toga, važno je osigurati adekvatno tržište i za privatne medije i nove inovativne medije koji se pojavljuju'', naglasio je.

Dvodnevnom godišnjem sastanku Europske federacije novinara prisustvuje 147 sudionika od čega 100 izaslanika, a ostalo su gosti iz oblasti diplomacije i medijski profesionalci. 

Kopirati
Drag cursor here to close