Spašavanje

Nova nesreća na ferati "Srce Veleža"

Odmah po dojavi pripadnici GSS-a Stanice Mostar su se uputili na teren, dok su ostale Stanice GSS FBiH i druge stanice iz okruženja stavljene u pripravnost.
Vijesti / Flash | 16. 09. 2023. u 21:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu u kasnim popodnevnim satima pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Mostar zaprimili su dojavu o nesreći koja se dogodila na ferati "Srce Veleža".

Odmah po dojavi pripadnici GSS-a Stanice Mostar su se uputili na teren, dok su ostale Stanice GSS FBiH i druge stanice iz okruženja stavljene u pripravnost.

Više informacija uskoro.

U svibnju ove godine državljanka Hrvatske spašena je s ove ferrate. 62-godišnja penjačica bila je zaglavila na stijenama planine Velež. Više od 80 spasilaca Gorske službe spašavanja BiH bilo je na terenu i pokušavalo spasiti planinarku. U akciji je sudjelovao i helikopter EUFOR-a na hitan poziv iz Ureda ministra obrane BiH.

Ferata „Srce Veleža“ je dugačka oko 600 metara i na toj dužini sajle treba savladati oko 400 metara visinske razlike koju su izradili članovi PD „Treskavica“ iz Sarajeva s partnerima.

Kada je riječ o pravljenju Ferata iz GSS u BiH kazali su tada kako je problem to ''što se ne zna tko ih i gdje pravi kao i tko je zadužen za njih''.

''Konkretno ova Ferata 'Srce Veleža', kad se dogodi nesreća nijedna stanica GSS-a ne može doći ni u najoptimalnijim uvjetima minimalno tri sata. Očito je da, kao i sve u našoj zemlji, i ferrate može praviti tko gdje želi i kakve želi, vodiči mogu biti kakvi hoće, a na kraju sve to završava tako da ih volonteri spašavaju'', kazali su za Bljesak.info iz GSS u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close