Krešić

Nova migrantska ruta neće prolaziti kroz BiH

Vijesti / Flash | 03. 03. 2016. u 14:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra sigurnosti u BiH Mijo Krešić izjavio je danas u Sarajevu da se mapa navodne nove rute izbjegličkog vala iz Sirije ka Europi, čiji su autori neki zapadni mediji, neće svidjeti nikome jer kroz BiH vode "nepristupačni tereni, brda i doline".

"Cilj migranata koji dolaze iz Sirije i ratom zahvaćenih područja, jesu obećane zemlje, zemlje EU, a ne BiH. Smatram da EU mora učiniti sve da ne nastane neka nova migrantska ruta, koja bi mogla utjecati na stabilnost značajnog broja zemalja u regiji", smatra Krešić.

On navodi da, ako se eventualno i dogodi da preko BiH krene neki izbjeglički val, BiH mora se osigurati tranzit migranata ka EU, bez licitacija o njihovom broju, piše Srna.

Prema njegovim riječima, mnogo bi bolja ruta bila ona koja vodi preko Bugarske, Poljske i Rumunjske, jer tim pravcem i sa najmanje prepreka migranti najlakše i najbrže mogu stići do svog cilja.

Ponavljajući da BiH nije krajnja destinacija migranata, Krešić je istakao da ovdje nije riječ o njihovom odbijanju, nego samo o omogućavanju bržeg protoka ka EU.

"Ovdje ne treba da uključujemo emocije nego, ako se izbjeglice pojave, trebamo djelovati prema već pripremljenim planovima, uz eventualne korekcije, kao što je to radila i Hrvatska. Iskreno, ja ne očekujem da će ta neka nova migrantska ruta prolaziti kroz BiH'', smatra Krešić.

Kopirati
Drag cursor here to close