DEI

Direkcija za europske integracije mjenja strategiju o pristupanju BiH Europskoj uniji

Pristup se mijenja u smislu da će se ka ciljnim skupinama ići sa specifičnim temama te najavila da će osim današnjih konsultacija sa institucijama BiH, naredne biti održane sa civilnim društvom.
Vijesti / Flash | 25. 10. 2017. u 11:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za europske integracije (DEI) započela je izradu nove komunikacijske strategije koja će pokriti period od stjecanja kandidacijskog statusa Bosne i Hercegovine do njenog članstva u Europskoj uniji (EU), čiji cilj je, kako je kazala pomoćnica direktora za promociju DEI Maja Rimac Bjelobrk, osiguravanje razumijevanja i podrške javnosti za proces europskih integracija.

S tim u vezi, DEI je danas u Sarajevu organizirao konsultacije o nacrtu Strategije komuniciranja o pristupanju BiH Europskoj uniji, budući da, istaknula je Rimac Bjelobrk, napredovanje u procesu Europskih integracija podrazumijeva i promjenu pristupa komuniciranja u vezi sa EU integracijama.

U izjavi za medije, uoči početka konsultacija, podsjetila je da Komunikacijska strategija koju je Vijeće ministara usvojilo 2009. godine predviđa takvu vrstu revidiranja i ažuriranja.

''Direkcija se sa novom strategijom komuniciranja odmiče od dosadašnjeg pristupa, odnosno disperzira odgovornost za komuniciranje i na institucije, u domenu njihovih nadležnosti u okviru procesa EU integracija'', pojasnila je.

Također, dodala je da se pristup mijenja u smislu da će se ka ciljnim skupinama ići sa specifičnim temama te najavila da će osim današnjih konsultacija sa institucijama BiH, naredne biti održane sa civilnim društvom.

Rimac Bjelobrk je napomenula da je dosadašnja komunikacijska strategija podrazumijevala da je DEI, kao koordinator procesa EU integracija, osnovna točka za komunikaciju prema javnosti u BiH, a ne nužno samo prema EU.

''Pri tome smo koristili opće poruke, išli sa određenim nivoom poruka do mladih, medija, poslovne te akademske zajednice'', kazala je, dodajući da će to sada biti izmijenjeno.

Kako je rekla, plan DEI je da nova Strategija bude usvojena u prvoj polovici naredne godine. 

Rukovoditelj programa jačanja javnih institucija Mathias Mühle iz Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) naglasio je da se, kada je komunikacija u pitanju, kultura u BiH mora mijenjati na način da mora postojati mnogo veće sudjelovanje javnosti te mnogo više javnih rasprava, pogotovo kada se radi o donošenju zakona.

''I to ne samo zakona u kontekstu pristupanje EU već donošenje bilo kakvih zakona i akata koji na bilo kakav način jačaju usluge za stanovništvo'', dodao je.

GIZ također, istaknuo je Mühle, pruža podršku vladama u BiH te reformi javne uprave, a podržava i sve veće uključenje javnosti u procedure da bi administrativne usluge za stanovništvo bile mnogo bolje.

Kopirati
Drag cursor here to close