Izabralo Predsjedništvo BiH

Nova imena u rukovodstvu Centralne banke

Na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Upravno vijeće CBBiH imenovani su prof. dr Jasmina Selimović i prof. dr Mirza Kršo.
Vijesti / Flash | 18. 12. 2023. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 35. izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, na inicijativu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, danas je jednoglasno imenovan novi saziv Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH). Odlazećem sastavu Upravnog vijeća mandat je istekao 11. kolovoza 2021. godine.

Na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Upravno vijeće CBBiH imenovani su prof. dr Jasmina Selimović i prof. dr Mirza Kršo. Selimović i Kršo su profesori na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na oblasti Financije. U okviru akademskog, kao i profesionalnog i stručnog djelovanja profilirali su se u domenu bankarstva i osiguranja, te monetarne ekonomike i monetarnih integracija.

Redovna profesorica

Jasmina Selimović je redovna profesorica i dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je završila 2003. godine, gdje je i obranila doktorsku disertaciju iz oblasti financija (aktuarstvo) i stekla zvanje doktora ekonomskih nauka. Od 2004. godine je angažirana na Katedri za financije i Katedri za kvantitativnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Trenutno, u zvanju redovne profesorice, izvodi nastavu na predmetima iz oblasti Financija, Kvantitativne ekonomije i Aktuarstva. Predavačko iskustvo stjecala je i na fakultetima izvan Bosne i Hercegovine.

Pored angažmana u nastavnom procesu, obavljala je dužnosti zamjenice rukovodioca Katedre za financije, prodekanice za nastavu i međunarodnu suradnju, a 2018. godine izabrana je za dužnost dekanice Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Godine 2022. obnovila je četverogodišnji mandat.

Članica je brojnih profesionalnih asocijacija u zemlji i inostranstvu. Aktivna je pri svjetskim organizacijama za akreditaciju poslovnih škola i univerziteta, a angažirana je i kao međunarodni ekspert za akreditaciju pri agencijama za kvalitetu u zemljama EU. Autorica je i koautorica nekoliko knjiga i poglavlja u monografijama, brojnih naučnih i stručnih članaka, objavljenih u međunarodno indeksiranim časopisima, zbornicima radova i stručnim časopisima.

Mirza Kršo je izvanredni profesor Financija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i konzultant pri Ekonomskom institutu Sarajevo (EIS). Završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu na smjeru Bankarstvo i osiguranje, kada je biran za predstavnika studenata generacije 2002. godine. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu je obranio magistarsku i doktorsku disertaciju na temama financijske regulative i problematike oporezivanja.

Nakon iskustava u realnom sektoru, iz financijskog sektora prelazi na Ekonomski fakultet u Sarajevu, gdje je od 2009. član Katedre za financije. Oblasti koje pokriva su javne financije, monetarna ekonomika i monetarne integracije, upravljanje javnim sektorom, financijska tržišta i institucije. Paralelno je obavljao i niz povjerenih funkcija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu kao podrška organizacionim, operativnim i nastavnim aktivnostima, te kao član etičkog odbora.

Bio je član više organizacionih odbora

Bio je član više organizacionih odbora međunarodnih konferencija, te uredništava međunarodno indeksiranih žurnala. Predavačko iskustvo i profesionalna usavršavanja je kontinuirano razvijao i ostvarivao na univerzitetima širom EU. Također je predavao na brojnim profesionalnim edukacijama, naročito iz oblasti upravljanja i vrednovanja nekretnina.

Dugi niz godina je s MIT Centrom EFSA i u suradnji s Akademijom nauka i umjetnosti BiH sudjelovao u pripremi, izradi i prezentaciji serije izvještaja o konkurentnosti BiH i regije jugoistočne Europe (2008-2014).

Član je više profesionalnih asocijacija i jedan od osnivača BiH odjeljka International Fiscal Association (IFA). Sudjelovao je u radu upravljačkih struktura u javnom, nevladinom i privatnom sektoru. Kao konzultant iz domena financija i ekonomske analize, surađivao je s gotovo svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini i brojnim međunarodnim organizacijama, te u nizu domaćih i međunarodnih projekata kao voditelj projekta i član istraživačkih timova.

Kao autor i koautor objavio je nekoliko knjiga, udžbenika i poglavlja u monografijama, niz naučnih i stručnih članaka, objavljenih u referentnim časopisima, zbornicima radova i stručnim časopisima.

Novi saziv Upravnog vijeća čine prof. dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Mirza Kršo, prof. dr. Danijela Martinović, prof. dr. Darko Tomaš i prof. dr. Radomir Božić, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denica Bećirovića.

Kopirati
Drag cursor here to close