Snažnije

Nova ideja: Umjesto EU, savez sa Rusijom

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 08:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa treba osnovati novi politički savez od Velike Britanije do Rusije, navodi talijanski list il Giornale.

''Treba prevladati skromne mogućnosti Bruxellesa i stvoriti novi savez'', navodi talijanski novinar i profesor sociologije Francesco Alberoni, navodeći da bi se tako u Sredozemlju postigla sigurnost i riješio problem izbjeglica.

"Ako se zadrži postojeća razina nataliteta u tropskoj Africi, 2050. godine broj stanovnika na tom kontinentu nadmašit će tri milijarde ljudi, a polovina bi mogla krenuti u Europu", upozorava Alberoni, prenijela je Srna.

Smatra kako Europa treba poduzeti mjere kako bi podržala ekonomski razvoj Afrike, ali prije svega da osjetno smanji razinu nataliteta na ovom kontinentu.

Vjeruje da će se sigurnost u Sredozemlju postići samo ako Europa nadmaši skromne mogućnosti EU i osnuje novi politički savez od Velike Britanije do Rusije.

"Novi savez trebao bi biti sposoban djelovati kao velika sila i zauzeti upražnjeno mjesto koje je ostalo iza Amerikanaca. To je Europa 'od Atlantika do Urala', o kojoj je govorio De Gole", ističe Alberoni.

Taj savez obuhvaćao bi povijesnu europsku teritoriju, imao bi svoju vojsku i svoj geopolitički aparat.

"To bi bila snažna Europa koja bi mogla imati privilegije u odnosima s azijskim zemljama i osigurati politički i ekonomski razvoj mediteranskih zemalja sjeverne Afrike", navodi Alberoni za il Giornale.

Kopirati
Drag cursor here to close