Prvi tender pao, drugi u tijeku...

Nova godina stari problemi - Afera s putovnicama kuca na vrata

Prvi tender pao, drugi u tijeku. Iako je IDDEEA raspisala tender za izbor ponuđača za nabavku knjižica, pred sami kraj zatvaranja ponuda, uslijedila je i žalba francuske kompanije Gemalta, kao zainteresiranog kandidata, a koja se žalila na tekst ten
Vijesti / Flash | 20. 01. 2018. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 22. ožujka ove godine, građani BiH ponovo bi se mogli suočiti s ozbiljnim problemom nemogućnosti izdavanja putovnica. Naime, tada ističe jednogodišnji ugovor s firmom Muhlbauer...

Senad Hasanagić danas je sretan čovjek. Možda i u posljednji trenutak, za svoju djecu uspio je izvaditi putovnice. Zimski godišnji odmor ipak neće propustiti, piše N1.

"Drago mi je jer planiramo na putovanje, ali to je graška vlasti BiH, što uvijek imamo probleme s putovnicama, ponuđačima. To je sramota za državu, to bi trebalo ići normalno da predate, dobijete i da o tome ne pričamo", poručuje Hasanagić.

On će sa obitelji na godišnji, no mnogi građani u BiH kojima datum u putovnici ističe sljedećih dana ili tjedana mogli bi ostati zarobljeni unutar granica BiH.

Nova- stara afera ponovno kuca na vrata. Još jedna - tenderska procedura, još jedna nova neizvjesnost. I dok ističu posljednji dani jednogodišnjeg ugovora s tvrkom Muhlbauer, novi ponuđač još nije izabran. Prvi tender pao, drugi u tijeku. Iako je IDDEEA raspisala tender za izbor ponuđača za nabavku knjižica, pred sami kraj zatvaranja ponuda, uslijedila je i žalba francuske kompanije Gemalta, kao zainteresiranog kandidata, a koja se žalila na tekst tenderske dokumentacije. Iako je odluka Ureda za razmatranje žalbi BiH trebala biti donesena početkom siječnja, zbog složenosti postupka, ovaj rok za odluku produžili su za još mjesec dana.

Rok za donošenje odluke 15. veljače. Ugovor s sadašnjim ponuđačem ističe 22. ožujka.

"Cijela ta procedura se neće moći završiti iako se odbaci žalba, a ako se prihvati - tek onda ćemo biti sigurno da će doći do probijanja rokova i izvjesno je da će građani ostati bez putovnica", smatra Ivana Korajlić, TI.

Novi alarm za građane upaljen. Iz Agencije za identifikacijske dokumente BiH uvjeravaju: nema razloga za paniku:

"Agencija će učiniti sve da građani ne ostanu bez isprava, takav scenariji nije moguć. (A, je li moguć?) Možda to netko priželjkuje, ali to se ne smije dogoditi. (Možete li Vi kao direktor to obećati?) Ja ću uraditi sve da uradim po zakonu i na vrijeme", ističe Arif Nanić, direktor IDDEEA-e.

Iz TI BiH upozoravaju: ne učimo iz grešaka, ovdje se radi o višemilijunskom ugovoru i u cijelom procesu - svi se bore za svoj dio kolača.

"Očigledno je da je tu borba interesa ponuđača, ali i u institucijama koji navijaju za jednu ili drugu stranu, ali je apsurdno da ukoliko se dođe da produže rok s Muhlbauerom, oni su na dobitku, ali građani će čekati i stvoriti se kaos", ocjenjuje Korajlić.

Prema posljednjem tenderu - u igri za ovaj 4-godišnji posao, za koji zakon predviđa izdvajanje 25 milijuna i 641 tisuća maraka bez PDV-a, su dvije kompanije: njemačka kompanija Veridos i javnosti poznati Muhlbauer, koji već godinama obavlja ovaj posao.

"Ovaj tender je omogućio svim potencijalnim kandidatima da se prijave na tender i sukladno principima o javnim nabavkama nema favoriziranja ponuđača", tvrdi Nanić.

Afera "putovnice" ima puno veću dimenziju. Afera je to koju su obilježili odlasci direktora što zbog navodne bolesti, što zbog drugih razloga. Afera u kojoj je zbog sumnje na višemilijunske zlouporabe i nezakonitosti Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu, a još 2016. uhićen i bivši direktor Siniša Macan. Predmet je to o čijem se ishodu i tijeku danas jako malo zna. Iz Tužiteljstva BiH danas unatoč našem zahtjevu, ni riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close