Desničarska vlada

Norveška najavljuje uvođenje oštrijih uvjeta za prijem migranata

Vijesti / Flash | 29. 12. 2015. u 15:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desničarska Vlada Norveške sprema novi zakonski okvir kojim će biti znatno otežati proceduru i uvjete izdavanja azila za imigrante, javlja Agencija Anadolija.

Norveška ministrica za migracije i integracijske procese Sylvi Listhaug je istaknula da vladin nacrt novog zakona ima za cilj da Norvešku učini manje atraktivnom zemljom za izbjeglice i migrante.

Povod za izradu novog zakona o pitanju migracija je aktualna izbjeglička kriza u Europi, a u slučaju da nacrt prođe parlamentarnu proceduru i stupi na snagu u obliku kako vlada zagovara, svi zahtjevi koji budu podnošeni na norveškim granicama će biti odbijani, a aplikanti vraćeni u zemlje porijekla.

Migranti koji u Norvešku dođu po osnovu povezivanja obitelji će, prema novom prijedlogu zakona, morati naučiti norveški jezik kako bi dobili boravišne i radne dozvole u toj zemlji.

Resorna ministrica Listhaug je kazala da je plan da se razdoblje čekanja na izdavanje radne dozvole poveća sa tri na pet godina i da će to aplikantima dati dovoljno vremena da savladaju jezik.

Ona tvrdi da bi bez poduzimanja planiranih mjera u Norvešku koja ima pet milijuna stanovnika naredne godine moglo doći 100.000 azilanata i da bi to negativno uticalo na ekonomiju te zemlje.

Listhaug je također najavila da Norveška neće odobravati azil migrantima iz susjednih Danske, Švedske i Finske, već da će te osobe biti vraćene u zemlje iz kojih dođu.

Ministrica dalje pojašnjava da Norveška želi migrante koji će plaćati poreze u toj zemlji i da će uložiti dodatne napore da se već postojeće izbjeglice i azilanti što prije integriraju u zajednicu.

Norveška je zemlja iz reda onih koje imaju najveći dohodak po glavi stanovnika u Europi, a ove godine je azil u toj sjevernoeuropskoj zemlji zatražilo blizu 30.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close