Autoput i dalje blokiran

Normaliziran promet na regionalnoj cesti Kakanj-Zenica

Vijesti / Flash | 25. 02. 2017. u 18:46 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promet na regionalnoj cesti A-1 Kakanj-Zenica ponovo je normaliziran nakon što je bio obustavljen nekoliko sati zbog aktiviranog klizišta i izlijevanja većih količina vode na kolniku u mjestu Donji Tičići.

Kako je javila reporterka N1, promet na autocesti A-1 Kakanj-Zenica i dalje je blokiran.

Podsjetimo, danas je promet bio obustavljen na autocesti Koridor 5C i regionalnoj cesti Zenica-Kakanj uslijed izlivanja rijeke Ribnice koja je prethodnih dana napravila probleme u pojedinim kakanjskim selima u kojima je pokrenuto klizište.

Kako su istaknuli u Policijskoj stanici Kakanj, velika količina vode i jalove mase probila je barikade i izlila se na autocestu i regionalnu cestu nakon čega je došlo do totalne obustave prometa. Naveli su da će blokada biti na snazi do daljnjeg, a u međuvremenu će se koristiti alternativni pravci.

Krajem prošlog vikenda na području kakanjskih sela Ribnica, Mramor, Donji Kakanj došlo je do aktiviranja klizišta. Došlo je do akumulacije vode koja je stvorila umjetno jezero.

Inače, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u razgvoru za N1 prokomentirao je današnje izlijevanje vode iz akumulacije mrkog rudnika "Kakanj'', govoreći kako su im ranije nudili pomoć.

"Trenutno nikome ne prijeti opasnost, što je najvažnije. Šteta je velika. Ja sam govorio rukovodstvu rudnika da ove stvare moraju riješiti ranije, sedam dana nisu uspjeli iscrpiti ni litar vode iz umjetnog jezera. Nudili smo im svoju pomoć, ali imali su uvijek neku svoju fiks ideju koja je rezultirala ovim", kazao je Solak.

Kasim Alajbegović, direktor RMU "Kakanj" rekao je da je probijen propust ispod komunikacija i da voda teče kroz propust.

"Vodostaj rijeke je tijekom noći porastao i vidjeli smo jutros da cjevovodi ne mogu izdržati jer je naglo došlo do prodora vode", kazao je za N1 direktor RMU "Kakanj".

On je u ponedjeljak najavio da će doći do ispumpavanje vode, ali...

"Razgovarali smo i pregovarali, ali postrojenja nisu bila spremna i kompletirana. Jučer smo dobili ponudu, a danas su trebali ljudi izaći na teren, međutim ovo je sve promijenilo", objasnio je Alajbegović.

Dodao je da radnici trenutno pokušavaju "zapriječiti protok vode na ulazu u tunel".

"Pokušavamo velikim komadima kamena i betona zapriječiti protok vode ili ga smanjiti, a pumpanje vode je neizbježno i mi idemo u tom pravcu", zaključio je Alajbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close