za i protiv

Nobelova nagrada za ukidanje županija

Vijesti / Flash | 17. 04. 2017. u 06:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među općinskim načelnicima u Hercegovini vlada podijeljeno mišljenje o ukidanju kantona, a protiv tog prijedloga većinom su članovi HDZ-a, piše sarajevsko Oslobođenje u tekstu ''Ukidanje kantona je za Nobela''.

Naime, inicijativa o izmjeni Ustava Federacije BiH i ukidanju srednje razine vlasti u većem entitetu, nedavno potekla od gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića koji je održao i prve sastanke o ovoj temi s nekoliko kolega iz Krajine, u dijelu Hercegovine je pozdravljena, dok u onom poput ZHŽ-a u kojemu dominantno vlada HDZBiH - vladaju suprotni stavovi.

Iako Imamović jamči da bi ukidanje županijskih skupština, vlada, ministarstava, tajnika i vozača dovelo do ušteda, a čime bi se značajan iznos novca prelio u općinske proračune, efekti po građane postali ogromni, a država se u cijelosti preporodila, njegov kolega iz Gruda Ljubo Grizelj ne podržava inicijativu.

''Iako to nije nadležnost načelnika općina, kao čovjek koji vodi općinu i ozbiljno se bavi politikom, mogu reći da ne podržavam inicijativu kolege Imamovića, koja je suprotna dokumentima i aktima nastalim nakon Daytona. Do danas nismo čuli pametan prijedlog, dok nam lijeva politička opcija u FBiH privržena ideji visoke centralizacije već drugi put gura takvu ideju. Prvi koji su bili zagovarači ukidanja županija bili su lideri stranke Radom za boljitak, što su nastavili ljevičari iz bošnjačkog etnosa'', kaže Grizelj.

Podsjeća da su u HDZ-u BiH pobornici decentralizacije FBiH, ''ne samo kada je riječ o funkcijama već i o fiskalnoj decentralizaciji'', ponavljajući ono što je o ovoj temi nedavno izjavio lider stranke Dragan Čović.

Načelnik Jablanice Salem Dedić, s druge strane, podržava ideju o ukidanju županija, tvrdeći da svaki iole dobronamjeran čovjek kojemu je stalo do Bosne i Hercegovine i njenog boljitka priželjkuje državu bez entiteta i županija.

''Nemam dilemu. U realnoj priči županije su smetnja funkcionisanju općina i gradova i naravno da svatko kome je stalo do napretka općine koju vodi nikad ne bi poželio županije i entitete'', rekao je Dedić, osvrćući se na stav načelnika koji dolaze iz HDZ-a BiH.

''Nemam poseban komentar na to, kao ni na ono što govori Čović. Državna razina vlasti i općine, odnosno lokalne zajednice, jamac su uspješne i prosperitetne države i tu sva priča prestaje. Svatko naravno ima pravo na stav i mišljenje'', dodao je.

Veliku podršku Jasmin Imamović dobio je iz Konjica, točnije od kolege Emira Bubala.

Načelnik Konjica žali iz razloga što je danas nemoguća misija ukinuti županije i entitete.

''Tko to uspije, treba dobiti Nobelovu nagradu i biti predsjednik države. Nažalost, danas ne postoji netko u BiH ko ima moć da to promijeni. Dobro bi bilo i kada bismo broj županija smanjili, jer ovakva podjela je čista glupost. Ovdje se ipak radi o opstanku države'', rekao je Bubalo, osvrćući se na stav HDZ-ovih načelnika, odnosno Dragana Čovića.

''Nije njima stalo do BiH. Riječ je o ljudima koji gledaju svoj interes poput kladionica i koji ne mare ni za Hercegovinom ni Mostarom, nazivajući sebe Europljanima koji imaju tri države, a od kojih im je najmanje do BiH'', dodao je Bubalo za Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close