Sierra Leone

Njemačko oružje u dječjim rukama

Vijesti / Flash | 12. 02. 2014. u 07:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je jedan od najvećih izvoznika oružja u svijetu. Ona prvenstveno prodaje manje oružje koje najčešće završava u kriznim područjima, često i u rukama djece koja pod prisilom postaju vojnici.

''Prilikom napada obično su nas postavljali u prve redove. Morali smo jurišati pod kišom metaka…“ prisjeća se Michael D.

U njegovoj domovini, u Sierra Leoneu, bio je prisiljen kao mali dječak pet godina boriti se na strani pobunjenika. On je bio samo jedan među tisućama dječaka i djevojčica koje su obje sukobljene strane u građanskom ratu ove zapadnoafričke zemlje (1991.-2001.), zlorabile kao djecu vojnike.

''Djecu su obično kupovali ili otimali od roditelja ili pak otimali u školama. Prisiljavali su nas na sudjelovanje u ratu o kojem nismo imali nikakvog pojma. Alkoholom i drogama su nas učinili poslušnima“, rekao je Michael D na konferenciji za tisak održanoj povodom Međunarodnog dana djece vojnika.

On je uspio pobjeći, preko Obale bjelokosti stigao je prvo u Francusku i onda u Njemačku, u Hamburg. Bilo je to prije 13 godina. Danas živi u Bremenu i angažira se u borbi protiv zlouporabe djece kao vojnika.

U krvavom građanskom ratu u Sierra Leoneu, korišteno je oružje tipa G3, njemačkog proizvođača Heckler und Koch. Ova automatska puška je drugo po redu (nakon kalašnjikova) najraširenije oružje na svijetu.

Njemački proizvođači oružja nude i model tipa G36 – riječ je o automatskoj pušci teškoj svega 3,6 kilograma.

Ovaj model pripada redu standardnog oružja njemačkog Bundeswehra ali ga se može naći i u kriznim područjima po cijelom svijetu. „Upravo zbog svoje težine, ovo je oružje kao stvoreno za djecu vojnike“, navodi Antje Weber.

Više o ovoj temi možete pročitati na stranicama Deutsche Welle

Kopirati
Drag cursor here to close