Sukob frakcija?

Njemački i austrijski spasioci prekidaju rad u Turskoj iz sigurnosnih razloga

"Postoji povećana agresija između frakcija u Turskoj", rekao je potporučnik austrijskih oružanih snaga dodavši da ima izvješća o pucnjavi.
Vijesti / Flash | 11. 02. 2023. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć (THW) i humanitarna organizacija I.S.A.R Germany prekidaju iz sigurnosnih razloga spasilačke napore u potresom pogođenoj pokrajini Hatay, a ranije u subotu takav je potez povukao i austrijski tim.

Austrijska vojska je obustavila operacije spašavanja u potresom razorenoj Turskoj zbog pogoršanja "sigurnosne situacije", rekao je glasnogovornik.

"Bilo je sukoba između frakcija", rekao je za AFP ne navodeći detalje. Glasnogovornik je rekao da se 82 vojnika iz Jedinice austrijskih snaga za pomoć u katastrofama nalaze u skloništu u južnoj pokrajini Hatay u baznom kampu s drugim međunarodnim organizacijama te da čekaju upute.

U Hatay su stigli u utorak s 45 tona opreme i iz ruševina su uspjeli spasiti devetero ljudi. Trebali su se vratiti u Austriju u četvrtak, ali to se sada razmatra, rekao je glasnogovornik.

"Postoji povećana agresija između frakcija u Turskoj", rekao je potporučnik austrijskih oružanih snaga dodavši da ima izvješća o pucnjavi. "Nema napada na nas, Austrijance. Svi smo dobro", rekao je dodavši: "Voljeli bismo nastaviti pomagati, ali su okolnosti takve kakve jesu."

Njemačka je također obustavila spašavanje i rad na pružanju pomoći na mjestu smrtonosnog potresa u Turskoj zbog "sigurnosnih zabrinutosti".

Njemačka savezna agencija za tehničku pomoć (THW) prekinula je svoje operacije spašavanja zbog promjene sigurnosne situacije u regiji Hatay, objavila je organizacija u priopćenju.

"U posljednjih nekoliko sati sigurnosna situacija u regiji Hatay očito se promijenila. Sve je više izvještaja o sukobima između različitih skupina. Timovi za potragu i spašavanje ISAR-a Njemačka i THW stoga će zasad ostati u zajedničkom baznom kampu. ISAR i THW nastavit će s radom čim AFAD ocijeni da je situacija sigurna", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close