Posjet

Njemačka veleposlanica u Mostaru: Razumljivi zahtjevi demonstranata

Vijesti / Flash | 11. 02. 2014. u 16:06 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka veleposlanica Ulrike Knotz posjetila je u utorak Mostar. Ova posjeta, koja je već bila planirana prije izbijanja nedavnog vala prosvjeda, joj je dala priliku da si u razgovorima, između ostaloga s predstavnicima različitih stranaka stvori sliku o trenutnoj situaciji.

Veleposlanica Knotz razumije zahtjeve mnogih demonstranata: "Masovna nezaposlenost i besperspektivnost vode naravno do frustracije među stanovništvom, upravo kod mladih ljudi". Prosvjedi građana, kaže veleposlanica, su dio žive demokracije.

Međutim, građani moraju svoje zahtjeve zastupati na miran način i bez nasilja. Politika je sada pozvana da na konstruktivan način postupi rješavanju zahtjeva građana. Veleposlanica kritizira činjenicu da političke stranke teže ka tome da ove prosvjede instrumentaliziraju za svoju osobnu agendu.

Posebno se mora izbjeći da se prosvjedi predstavljaju i komentiraju na način koji može izazvati i pojačati napetost u suživotu različitih naroda. Mediji ovdje također snose posebnu odgovornost.

Veleposlanica pozdravlja činjenicu da su političke stranke u Mostaru u bliskom međusobnom kontaktu, kako bi se spriječio razvoj sukoba između naroda. Također je važno i razjašnjavanje nedavnih događaja od strane organa sigurnosti.

Veleposlanica ove prosvjede vidi i kao izraz frustracije zbog stanja mirovanja BiH na putu ka EU. Veleposlanica se nada da će ovi prosvjedi na kraju doprinijeti tome da se konačno iznađu potrebni kompromisi za približavanje ka EU. Političari u svim dijelovima zemlje su pozvani da vode konstruktivne političke dijaloge, bez lažnih podmetanja, orijentirane na opću dobrobit i u dobroj namjeri, navedeno je u priopćenju iz veleposlanstva Njemačke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close