Što ako

Njemačka upozorila Dodika na posljedice ako uhiti Schmidta

Dodikove izjave protiv Schmidta su potpuno neprihvatljive, naveo je glasnogovornik njemačke vlade u izjavi koju je medijima dostavilo Veleposlanstvo Njemačke u Sarajevu.
Vijesti / Flash | 15. 09. 2023. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naredba predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da bude uhićen visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, priopćila je Vlada Njemačke.

Dodikove izjave protiv Schmidta su potpuno neprihvatljive, naveo je glasnogovornik njemačke vlade u izjavi koju je medijima dostavilo Veleposlanstvo Njemačke u Sarajevu.

„Daytonski sporazum već gotovo tri desetljeća pruža značajan doprinos očuvanju mira u BiH. Očuvanje ovog mirovnog poretka je središnji zadatak visokog predstavnika. Pritom, on ima i punu podršku njemačke vlade“, naveo je.

Dodao je da je specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin upravo bio u posjetu BiH i da je Dodiku još jednom prenio stav njemačke vlade.

„To ima i posljedice. Pre nekoliko tjedana, Vlada Njemačke se odlučila na postupeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj i time na njihovo sukcesivno okončanje“, navodi se.

Njemačka vlada ističe da je i Europska komisija otkazala podsticaje za Republiku Srpsku.

„Vlada Njemačke ne izriče sankcije na nacionalnoj razini. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na razini Europske unije“, naveo je glasnogovornik.

Dodik je prethodnih dana izjavljivao da Schmidt, koga on ne priznaje za visokog predstavnika, nije dobrodošao u Republiku Srpsku i da je najbolje da ne dolazi u taj entitet jer bi mogao da bude uhićen.

On je iznio i niz optužbi na Schmidtov račun, nazivajući ga „generatorom političke krize“ u BiH i osobom koja s veleposlanikom SAD u BiH Michael Murphy „radi na rušenju“ Republike Srpske i njega osobno.

Blinken javno prozvao Dodika: Koristiti pritisak i sve potrebne alate

Američki državni tajnik Antony Blinken je tijekom zajedničke konferencije za medije s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock rekao da su tijekom današnjeg sastanka razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Europi, te se posebno osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Blinken je pozdravio odluku Njemačke da ograniči financijska sredstva za bh. entitet Republika Srpska, te dodao da su razgovarali o tome kako održavat pritisak na one koji “BiH izlažu velikom riziku”, spominjući posebno u ovom kontekstu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

“Mislim da je vrijedno istaknuti da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Europi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih financijskih tokova predsjedniku RS Dodiku. Također po pitanju ponovnog pridruživanja, te jačanja EUFOR Althea programa. A razgovarali smo i o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, prije svega gospodina Dodika, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnosti misije stabilnosti”, rekao je Blinken.

Kopirati
Drag cursor here to close