osuda

Njemačka tvrdi: Turska 'krši vladavinu zakona'

Vijesti / Flash | 20. 07. 2016. u 14:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je priopćila u srijedu da osuđuje turske akcije slamanja pučista, navodeći da žestoka reakcija vlasti predstavlja "kršenje vladavine zakona".

''Skoro svakodnevno viđamo mjere kojima se krši vladavina zakona i zanemaruje princip proporcionalnosti'', izjavio je novinarima glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

''Nema nikakve sumnje da je to duboko zabrinjavajuće'', kazao je. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je predsjedao sastankom Vijeća za nacionalnu sigurnost, po prvi put od neuspjelog pokušaja državnog udara, nakon velikih čistki u kojima je više od 50.000 ljudi uhićeno ili smijenjeno.

Ankara tvrdi da je organizator puča imam sa sjedištem u SAD-u Fethullah Gulen, a izgleda da masovne akcije vlasti protiv pučista imaju za cilj ljude za koje se sumnja da su na bilo koji način povezani s Gulenom.

Te čistke izazvale su zabrinutost da je Erdogan iskoristio puč da slomi političke protivnike, a zapadni saveznici Turske traže od vlasti strateški važne članice NATO-a da poštuje pravnu državu, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close