Iskorištavanje sustava

Njemačka: Tražitelji azila počinili višemilijunsku prijevaru

Vijesti / Flash | 02. 01. 2017. u 15:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalna komisija u njemačkom gradu Braunschweigu istražit će više od 200 slučajeva prijevare čiji su vinovnici tražitelji azila koji su izigrali sustav koristeći višestruke osobne iskaznice da dobiju beneficije, a to može biti samo vrh ledenog brijega.

Ukupan gubitak novca poreznih obveznika u pokrajini Donja Saksonija kreće se između tri i pet milijuna eura, javila je mreža NDR. U većini slučajeva radi se o sudanskim izbjeglicama koje su podnosile zahtjev za beneficije u okviru programa socijalne pomoći, rekao je šef novoformirane komisije Jorn Memenga.

Prevaranti su iskoristili preopterećnost službenika koji su registrirali njihove aplikacije u ljeto 2015. godine, u vrijeme najveće migrantske krize u Europi, prenosi Srna.

"Mi smo tada željeli izbjeći samo jednu stvar, a to je da netko bude beskućnik", rekao je Memenga, dodajući da su u nekim slučajevima isti službenici registrirali više od jednog lažnog na jednog pravog aplikanta.

Tražitelji pomoći samo bi promijenili odjeću ili nešto u izgledu kako bi dobili dodatne dokumente od socijalnih radnika koji nisu ništa sumnjali. Na tom putu prevaranti nisu imali puno problema jer izbjeglice nisu morale da daju otiske prstiju i, s obzirom na to da nisu imali dokumenta, bili su identificirani jedino sa fotografija.

"Ponekad samo puštanje brade, ili dodavanje naočala, skraćenje kose, ali uvijek uz drugačije prezime", rekao je Memenga, prenio je DPA.

Osim toga, službenici nisu imali vremena da pregledaju sve aplikacije obrađene u drugim općinama Donje Saksonije, pa je tako jedan tražitelj azila mogao preuzeti novčanu pomoć na više različitih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close