žuri im se

Njemačka primjenjuje stroži Zakon o azilu i ubrzava deportacije

Vijesti / Flash | 24. 10. 2015. u 06:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačkoj se očito žuri jer je prvotno bilo predviđeno da zakon stupi na snagu 1. studenoga. Oni koji će biti deportirani iz Njemačke neće se unaprijed obavještavati, nego se za njih pripremaju čarter letovi.

Migranata koji nemaju pravo na azil je 193.000, ali neke od njih godinama Nijemci ne mogu vratiti jer nemaju kamo. Vlada će platiti čarter letove, ako treba i vojne zrakoplove. Žure se zbog zime. Njemačka nema dosta čvrstog smještaja i šatora koji mogu izdržati snijeg, dok odjeće i hrane ima dovoljno, piše HRT.

Berlin ipak gradi tranzitne zone uz granicu

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere objavio je da su se u vladajućoj koaliciji načelno dogovorili o uspostavi tranzitnih zona uz granicu. No socijademokrati još nisu potvrdili dogovor s kancelarkom Angelom Merkel.

Unija i SPD načelno su u Berlinu dogovorili uspostavu ograđenih prostora uz granicu gdje će biti takozvane tranzitne zone, registracijski kampovi, ali pojedinosti još dogovaraju. Tu bi izdvajali one koji nemaju pravo na azil, prije ulaska u Bavarsku. SPD se dugo protivio kancelarki. Pritisak je, čini se, na kraju bio prejak.

Unija nema plan>/h3>

Ljudi u Münchenu najviše pitaju kad će ovo stati, a ni oluje ni led ne zaustavljaju bijeg u Europu. Zapravo u dvije Europe. U jednu iscrpljenu brigom za izbjegle i u drugu koju koridor spasa ne pogađa previše, javlja HRT.

Unija još nema plan, polovina članica ne osjeća velike obveze u krizi. Samo 10-ak najugroženijih zemalja tražit će ovih dana način kako dalje. Nudi se plan koji obuhvaća velike izbjegličke logore u Grčkoj i Italiji u kojima će migranti zatražiti azil, a raspoređivali bi ih zatim u razne zemlje prema nekom ključu.

Kopirati
Drag cursor here to close