Sustav financiranja

Njemačka planira ukinuti financiranje ekstremno desnih stranaka

Vijesti / Flash | 08. 04. 2017. u 06:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka vlada želi stvoriti zakonske temelje za ukidanje financiranja ekstremno desnih stranaka poput Nacionalno-demokratske stranke Njemačke (NPD), najavio je u petak ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

''Pokrenuo sam inicijativu za donošenje zakonskih temelja koji bi omogućili isključivanje ekstremno desnih stranaka iz sustava financiranje političkih snaga u Njemačko'', rekao je de Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU). On je napomenuo kako je „teško izdrživa“ situacija u kojoj država mora financirati stranke koje teže rušenju ustavnog poretka.

Ministar pravosuđa Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) podržao je inicijativu i izrazio nadu da će zakonske promjene biti donesene još u ovom izbornom razdoblju koje traje do jeseni.

I on smatra kako je neodrživa situacija po kojoj država mora financirati stranke koje ju žele ukinuti.„Država nije dužna financirati protivnike demokracije. Porezna sredstva za NPD predstavljaju direktnu investiciju u ekstremno desno huškanje“, rekao je Maas.

Pozadina ove inicijative je odluka Ustavnog suda iz siječnja ove godine u procesu zabrane NPD-a. Ustavni sud je tom prilikom odbio zabraniti NPD zbog njezine male važnosti po političku sliku Njemačke, ali je u presudi politici otvorio vrata za pokretanje zakonske inicijative koja bi državi omogućila uskraćivanje financiranja stranaka koje se protive ustavnom poretku.

NPD ima oko 6000 članova i prošle je godine izgubila svoje posljednje predstavnike u nekom regionalnom parlamentu, no i dalje ima predstavnike na lokalnim razinama vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close