EXPLODE+

Njemačka osigurala 250.000 eura za uništavanje viška streljiva u BiH

Vijesti / Flash | 04. 02. 2016. u 10:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH potpisali su danas u nazočnosti Borislava Jezeraškića, pomoćnika ministra obrane BiH, ugovor o dodjeli sredstava za drugu fazu projekta "EXPLODE" u iznosu od 250.000 eura.

Ovim sredstvima, Savezna Republika Njemačka će pružiti važan doprinos uništavanju više od pet milijuna komada streljiva ručnog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Također, sredstva će biti utrošena i za unapređenje znanja odgovarajućeg osoblja u ovoj oblasti u razdoblju od 2016. do 2017. godine.

U 2015. godini kroz projekat ''Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina“ (EXPLODE+), koji zajednički implementiraju Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i UNDP, uništeno je 5,4 milijuna komada streljiva uz financijsku pomoć Njemačke i drugih donatora.

U Bosni i Hercegovini postoji još oko 21.000 tona zaliha streljiva, zbog čega je veoma važno da se nastavi podrška procesu uništavanja nestabilneog streljiva.

Ova donacija Njemačke Vlade je i ujedno priznanje za napredak koji je Ministarstvo obrane BiH ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja i streljiva.

Formiranjem Strateškog odbora za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva 2013. godine uspostavljena je koordinacija domaćih i međunarodnih napora u pogledu uništavanja viška naoružanja i streljiva.

Planiranje i merenje napretka se prati u skladu s aktivnostima definiranim tzv. Master planom. Zajedničkom suradnjom Savezne Republike Njemačke, UNDP-a, Europske unije i drugih međunarodnih partnera, koji djeluju u okviru Master plana u ovoj oblasti, omogućeno je dodatno jačanje napora i kapaciteta BiH u pogledu bržeg i efikasnijeg uništavanja viška streljiva i oružja.

Uz to Savezna Republika Njemačka još od prošle godine podržava projekat OSCE-a za poboljšanje sigurnosti depoa za municiju ''SECUP“ s dosadašnjim ukupnim iznosom od 183.000 €, te će u te svrhe u 2016. godini staviti na raspolaganje dodatnih 250.000 eura.

Pored ovoga Njemačka već puno godina aktivno djeluje u oblasti humanitarnog deminiranja. Do sada je u te svrhe stavljeno na raspolaganje preko 30 milijuna eura.

Do danas je kroz Projekat ''Uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata“ (EXPLODE), koji financira Europska unija, kao i drugi donatori poput Njemačke, u Bosni i Hercegovini uništeno više od 11.000 tona municije i više od 130.000 komada oružja.

Također, uz pomoć EXPLODE projekta, Ministarstvo obrane je povećalo godišnju kvotu uništavanja s 880 tona 2014. godine na 2.300 tona u 2015. godini.

Danas potpisanim projektom će se doprinijeti daljem ubrzanju ovog procesa u naredne dvije godine, priopćeno je iz Odjela komunikacija UNDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close