Ima dobar razlog

Njemačka ministrica želi uvesti Mein Kampf u škole

Vijesti / Flash | 25. 12. 2015. u 12:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka ministrica obrazovanja Johanna Wanka podržala je korištenje kontroverzne knjige Adolfa Hitlra Mein Kampf (Moja borba) u njemačkim učionicama.

Kako pišu njemačke novine Passauer Neue Presse, ministrica smatra kako bi Mein Kampf trebalo koristiti u višim razredima srednjih škola kako bi se mlade "cijepilo" protiv političkog ekstremizma.

Posebno izdanje

Njemački sindikat učitelja predložio je korištenje posebnog izdanja Mein Kampfa, a ubrzo su naišli na kritike javnosti. Wanka im je dala podršku. Naime, oni su predložili posebno izdanje s mnoštvom komentara povjesničara koji bi trebali ukazati na opasnosti političkog ekstremizma.

Hitlerova knjiga nije tiskana od kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine, ali izdanje koje je podijelilo javnost trebalo bi biti objavljeno tijekom iduće godine. Bavarska posjeduje autorska prava na tu knjigu više od 70 godina, ali autorska prava istječu krajem 2015. godine. Američki muzej Smithsonian u dokumentarcu Hitler’s Riches tvrdi da je njemački diktator zarađivao oko milijun dolara godišnje od prodaje te knjige na vrhuncu njene popularnosti, što bi danas iznosilo oko 12 milijuna dolara.

Minhenski institut za suvremenu povijesti planira objaviti četiri tisuće primjeraka u siječnju 2016. godine. Posebno izdanje na dvije tisuće stranica popratit će više od tri i pol tisuće akademskih bilješki.

Mein Kampf namijenili su učenicima starijih od 16 godina

Njemački učitelji predložili su da odlomci iz knjige koriste u podučavanju učenika starijih od 16 godina, piše Handelsblatt.

Unatoč tome što se priprema posebno izdanje Mein Kampfa, njemačke vlasti odlučne su u borbi protiv nacizma te će svakog izdavača koji objavi izvornu verziju kazniti zbog širenja rasne mržnje.

Charlotte Knobloch, predsjednica Središnjeg vijeća njemačkih Židova, protivi se korištenju Hitlerove knjige u učionicama, pa makar ona bila i s bilješkama. Knobloch smatra bi korištenje knjige što je obilježila nacističku Njemačku bilo krajnje neodgovorno.

Glasnogovornik SPD-a Ernst Dieter Rossman podržao je učiteljski sindikat.

"Mein Kampf je stravična knjiga. Kritična analiza te knjige može ojačati otpor iskušenjima desničarske politike", smatra Rossmann.

Kopirati
Drag cursor here to close