integracija

Njemačka migrantima: Naučite jezik ili van iz zemlje

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 15:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere kazao je da je u planu donošenje novog zakona koji će zahtijevati od izbjeglica da nauče njemački jezik i budu društveno aktivni ili će u protivnom izgubiti neograničeno pravo boravka.

Ova inicijativa se pojavila nakon što su glasači kaznili konzervativce kancelarke Angele Merkel na regionalnim izborima početkom ovog mjeseca, ne podržavajući njenu politiku otvorenih vrata za izbjeglice.

Oko jedan milijun izbjeglica ušao je u Njemačku prošle godine bježeći od sukoba i ekonomske krize na Bliskom Istoku i Africi, a De Maiziere je kazao da je 100.000 ušlo već tijekom ove godine, prenosi Reuters.

Njemačka očekuje da će u zamjenu za sate jezika, socijalna primanja i smještaj, izbjeglice ulagati napore da se društveno integriraju, kazao je De Maiziere za ARD televiziju.

''Osobama koje odbiju učiti njemački jezik ili oni koji ne žele da njihova obitelj bude društveno integrirana, kao naprimjer žene ili djevojčice, kao i oni koji odbiju ponude za posao, neće biti omogućen neograničeni boravak nakon tri godine'', dodao je on.

De Maiziere, koji inače pripada Merkelovoj konzervativnoj stranci, dodao je da je on želio uspostaviti vezu između uspješne društvene integracije i dozvole koliko dugo neko može ostati u Njemačkoj.

Podkancelar Sigmar Gabriel pozdravio je ovaj prijedlog zakona koji je planiran za svibanj.

Kopirati
Drag cursor here to close