akcije

Njemačka i turska policija izvele velike racije protiv mreža trgovaca ljudima

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 16:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka i turska policija objavile su u srijedu da su izvele velike koordinirane racije protiv kriminalnih mreža trgovaca ljudima, koje su koristile neupotrebljiva plovila kako bi poslale više od 1.700 izbjeglica u Europu.

Operacija je veliki udarac međunarodnom organiziranom kriminalu koji pojačava rekordni migrantski val u Europi, priopćili su policijski načelnici iz dvije zemlje na konferenciji za novinare u Potsdamu.

U 17 racija prije zore, više od 490 njemačkih policajaca i zapovjednika uhitilo je pet osumnjičenih širom šest saveznih njemačkih država, priopćio je načelnik savezne policije Dieter Romann.

Slične racije dogodile su se u turskim gradovima među kojima su Istanbul, Ankara i Mersin, gdje je izvedeno 30 uhićenih, izjavio je turski nacionalni policijski načelnik Mehmet Lekesiz na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Trgovci ljudima navodno su kupili tri stara i oronula teretna broda u Turskoj, od kojih su svaki nakrcali stotinama migranata koji su im platili za put i poslali su plovila s autopilotima prema talijanskoj obali.

''Uzimati do 6.000 dolara od svakog od više od 1.700 ljudi, kako su trgovci ljudima radili, nije čin altruizma nego jednostavan pokušaj da se dođe do novca'', izjavio je Romann.

Za tri opasna putovanja preko Mediterana trgovci ljudima navodno su zaradili 9,5 milijuna dolara, tvrde policijski načelnici.

 

Kopirati
Drag cursor here to close