Selo Grabovo

Nizozemski tim obavio prvu inspekciju; Ne zna se gdje su crne kutije; Kijev obustavio vojne akcije

Vijesti / Flash | 21. 07. 2014. u 14:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kijev ne dvoji u to da su malezijski zrakoplov srušili 'profesionalci', a ne pijani proruski teroristi i spreman je međunarodnu istragu povjeriti Nizozemskoj čiji su stručnjaci stigli u Donjeck", rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Dodao je kako su dosad pronađena 272 tijela, od kojih je 251 u hladnjači.

U izjavi odbor zadužen za istragu navodi da je prvi vlak s posmrtnim ostacima gotovo 200 žrtava bio blokiran na željezničkoj postaji u gradu Torezu jer su 'teroristi sprečavali njegov polazak'.

S druge pak strane ruska novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je jučer vlak krenuo prema Donecku, što je pak opovrgnuo Aleksander Borodaj, premijer samoproglašene 'Narodne Republike Doneck' tvrdeći da vlak ne može krenuti prije dolaska međunarodnog tima stručnjaka.

Nizozemski tim obavio prvu inspekciju žrtava iz srušenog zrakoplova

Nizozemski forenzičari obavili su u ponedjeljak prvi pregled više od 200 žrtava zrakoplovne nesreće na istoku Ukrajine, objavio je OESS, a nizozemski tužitelji otvorili su istragu o padu zrakolova Malaysian Airlinesa MH17 zbog sumnje na ubojstvo.

"Nizozemski stručnjaci kažu da su tijela zbrinuta na odgovarajući način", rekla je glasnogovornica OESS-a Olesia Oleško, govoreći o tijelima koja su s mjesta pada prebačena u vagone-hladnjače u mjestu Torez.

U njima se nalazi 251 od 298 poginulih u nesreći, no zasad je nejasno kamo će biti prebačeni.

Vođa nizozemskog tima Peter van Vielt pohvalio je ukrajinske spasioce koji su na velikoj površini i u ratnoj zoni prikupili tijela, rekavši da su "odlično odradili posao".

"Impresioniran sam poslom koji je ovdje odrađen", rekao je Van Vielt nakon obilaska mjesta nesreće.

Upitan kako se kao Nizozemac osjeća na mjestu na kojem je poginulo toliko njegovih sunarodnjaka, rekao je da se naježio unatoč velikoj vrućini.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio je da će tijela žrtava biti prebačena u vodeći forenzički institut u Amsterdamu, budući da su većina stradalih Nizozemci.

Na mjesto nesreće u ponedjeljak bi trebali stići i stručnjaci iz Malezije, navodi dpa.

Agencija Reuters prenosi da su nizozemski tužitelji otvorili istragu o padu zrakoplova, na temelju Zakona o međunarodnim zločinima koji Nizozemskoj omogućuje da procesuira bilo koga tko počini ratni zločin nad nizozemskim državljanima.

Glasnogovornik tužiteljstva rekao je da je državni odvjetnik već stigao u Ukrajinu, a nizozemski premijer Mark Rutte u međuvremenu je zaprijetio oštrijim sankcijama protiv Rusije ako ne pomogne.

Kako prenosi Reuters, zrakoplovna tvrtka Malaysian Airlines pružit će obiteljima stradalih početnu financijsku pomoć od 5000 dolara.

"Financijska pomoć nije zamjena za konačnu odštetu niti utječe na pravo obitelji na odštetu", stoji u priopćenju tvrtke.

"Pomoći ćemo obiteljima stradalih u ovim teškim trenucima, osigurati im hotelski smještaj, prehranu i prijevoz", dodaje kompanija. "Istovremeno, odredili smo osobe (među osobljem Malaysian Airlinesa) koje će svakom članu obitelji pružiti psihološku pomoć", kaže se u priopćenju.

Ne zna se gdje su crne kutije

Nizozemski premijer Mark Rutte je rekao da se ne zna gdje su crne kutije srušenoga malezijskog zrakoplova te se složio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da se u slučaj mora uključiti Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo.

Rutte je također poručio da njegova vlada želi da se tijela žrtava dopreme u Nizozemsku zbog postupka identifikacije i pozvao je Rusiju da iskoristi svoj utjecaj kod separatista kako bi se istražiteljima omogućio pristup mjestu pada zrakoplova.

Kijev obustavio vojne akcije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je oružanim snagama da smjesta obustave sve vojne akcije oko mjesta pada zrakoplova. Također je kazao da bi u utvrđivanju sudbine zrakoplova trebali sudjelovati i ruski istražitelji kako bi u istrazi bila zajamčena 'maksimalna transparentnost'.

Proruski separatisti jučer su ustvrdilii da će jamčiti sigurnost međunarodnim istražiteljima na mjestu pada malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine ako Kijev prihvati primirje.

Ruski tisak: Zapad već proglasio Rusiju krivom

Ruski tisak naklonjen Kremlju ocijenio je da nikada neće biti poznata istina o padu malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine i optužuje Zapad da prebacuje odgovornost na Rusiju.

"Zapadni tisak već zna tko je odgovoran za pad putničkog zrakoplova, a to je očito Rusija", piše list Komsomolskaja Pravda optužujući Zapad da izvlači brzoplete zaključke prije istrage.

"Odgovorni su prozvani", piše dnevni list Moskovski Komsomolec i podsjeća da su Sjedinjene Države već lagale kad su tvrdile da Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje.

"Teško je reći hoće li biti moguće razlikovati istinu od laži", dodaje taj list.

Službeni list Rosijskaja Gazeta drži upitnim stajalište ukrajinske vlade i optužuje je da odbija suradnju s Moskvom.

Kijev nije pod pritiskom da odgovori na 10 pitanja u vezi Boeinga, piše list o nizu pitanja koje je objavilo rusko ministarstvo obrane u korist ukrajinskih vlasti radi osvjetljavanja tragedije.

"Katastrofa nije samo na nebu, već i u odnosima između Rusije i Zapada", ocijenila je također Nezavismaja Gazeta.

"Olupina Boeinga pada na Rusiju", piše dnevni list Komersant i ocjenjuje da će rezultat istrage odrediti budućnost odnosa između Moskve i Zapada.

Ako istraga pokaže odgovornost Rusije za pad zrakoplova, Moskvu će Zapad opet doživjeti kao "Carstvo zla", istaknuo je stručnjak Aleksandar Golts, prenosi list.

Rusija bi trebala početi ponovo graditi povjerenje u svoje veze s Europom, piše poslovni dnevni list Vedomosti.

Novje Izvestija objavila je pjesmu slavnog ruskog pjesnika Jevgenija Jevtušenka koji odgovornost za smrt 298 putnika leta MH17 pripisuje dvjema stranama.

"Oplakujem vašeg neimenovanog brata/I zato molim oprost. Kriv sam", piše list.

Kopirati
Drag cursor here to close