Salko Bukvarević

Nivo prava i sredstava koja se izdvajaju za boračku populaciju neće se smanjivati

Vijesti / Flash | 02. 01. 2016. u 15:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovno i strateško opredjeljenje resornog ministarstva, kao i Vlade Federacije BiH, koje je kao takvo navedeno i u Reformskoj agendi je da se nivo prava i sredstava koja se izdvajaju za boračku populaciju ne umanjuje - kazao je u razgovoru za Fenu ministar za pitanja boraca i invalida obrambenooslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

Govoreći o rezultatima rada Ministarstva u protekloj godini Bukvarević ističe da je u suradnji s organizacijama šehida i poginulih boraca upućena inicijativa k Federalnom zavodu MIO za izmjene i dopune zakona radi reguliranja statusa supruga šehida i poginulih boraca mlađih od 45 godina.

Značajnim smatra i to što je izvršena izmjena i dopuna niza podzakonskih akata te harmonizirani drugi propisi i osigurana primjena Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite u svim županijama.

Partnerski odnos

''Revizija je u prvoj fazi izvršena u oko 120.000 predmeta, uključujući i predmete koji su ponovno rađeni zbog postupanja po presudama Ustavnog suda FBiH. U drugoj fazi, odnosno u Institutu za medicinsko vještačenje završena je ocjena oko 27.000 predmeta i u trećoj fazi, upravnom rješavanju, završeno je oko 34.000 predmeta. Izvršena je potpuna rekonstrukcija i u skladu sa zakonom i pravilnicima formirano je i radi sedam revizorskih timova za kontrolu. U skladu sa zakonom imenovan je i funkcionalan Revizorski tim za koordinaciju. Također, ostvaren je partnerski odnos s predstavnicima boračkih organizacija svih komponenti OSBiH u realizaciji zadataka Ministarstva'', ističe Bukvarević.

Ministar ističe da ostvaruje dobru i intenzivnu suradnju sa županijskim ministarstvima za boračka pitanja.

''Održana su tri zajednička sastanka sa svim županijskim ministrima i realizirane su radne posjete ministra svim sjedištima županija i županijskih ministarstava i uprava za boračka pitanja i Brčko Distrikta BiH'', naveo je Bukvarević.

Na prijedlog više asocijacija i udruženja Ministarstvo je podržalo formiranje Fondacije za pravnu pomoć pripadnicima boračke populacije. U završnoj fazi je i uvođenje nove baze podataka i obračuna invalidnina. Osim toga, formirana je radna grupa i u suradnji s predstavnicima boračke populacije koja radi na izradi zakona o pravima demobiliziranih boraca i zakona o formiranju boračkih organizacija.

Bukvarević navodi da se također pripremaju jedinstveni kriteriji za priznavanje statusa organizatora otpora i dodjele Medalje otpora.

''Osigurana je redovna isplata invalidnina svaki mjesec u predviđenom roku, invalidnine se isplaćuju za 91.587 korisnika od toga: 49.214 ratnih vojnih invalidnina i 42.273 obiteljskih invalidnina. Mjesečno se za ove namjene isplaćuje oko 24,7 milijuna KM. Redovno se vrši isplata naknada za 5.006 dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja. Mjesečno se za ove namjene isplaćuje oko 1,3 milijuna KM , i u tijeku 2015. godine će biti isplaćeno do 17,6 milijuna, koliko je odobreno proračunom'', kaže Bukvarević.

Uspostaveni funkcionalni uredi

Iz proračuna se osiguravaju i sredstva za liječenje boraca, za pomoć u radu udruženja, kao i za obilježavanje značajnih datuma i sufinanciranje troškova sahrana i dženaza. Ministarstvo sufinancira i izgradnju spomen-obilježja i rad Fondacije za pomoć u stambenom zbrinjavanju boračke populacije. Tijekom 2015. godine izvršena je nabavka i podjela 80 putničkih automobila za RVI 100 posto prve grupe u vrijednosti 1,912 milijuna KM.

''Uspostavljene su i funkcionalni uredi za pravnu pomoć i podršku demobiliziranim borcima povratnicima na područje manjeg entiteta u Prijedoru, Kotor-Varoši, Zvorniku, Srebrenici i Foči '', istaknuo je Bukvarević.

Na prvom zasjedanju domova Parlamenta u 2016. godini u setu će biti razmatrane izmjene i dopune niza zakona koji reguliraju status i prava boračke populacije.

''Osigurat ćemo redovnu isplata invalidnina svaki mjesec do desetog, redovnu isplatu naknada za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja, nastaviti s inicijativom k Federalnom ministarstvu pravde za izmjene i dopune Zakona o Federalnim ministarstvima i drugim organima uprave s ciljem definiranja nadležnosti o pitanju evidencija iz oblasti vojne obveze'', najavio je.

Bit će nastavljena harmonizacija i osigurano provođenje Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko- invalidske zaštite jednako na području Federacije BiH i u svim županijama.

Partnerski odnos

Revizija u prvoj fazi treba biti završena u potpunosti i za kontrolu u 2016. godini. Bukvarević navodi da ima još oko 40.000 predmeta uključujući i predmete koji se ponovno, jedanput od tri puta, rade zbog postupanja po presudama Ustavnog suda Federacije BiH i predmete novih korisnika po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju. U drugoj fazi, odnosno u Institutu za medicinsko vještačenje bit će završena ocjena za još oko 10.000 predmeta i u trećoj fazi, upravnom rješavanju bit će završeno još oko 14.000 predmeta.

''Nastavit će se s održavanjem partnerskog odnosa s predstavnicima boračkih organizacija obiju komponenti u realizaciji svih zadataka Ministarstva i promoviranjem potrebe jedinstvenijeg nastupa boračkih udruženja i donošenja zakonskog akta kojim će se odrediti uvjeti i način formiranja udruženja koja okupljaju boračku populaciju'', kazao je Bukvarević u razgovoru za Fenu.

Kada je riječ o suradnji sa županijskim ministarstvima za boračka pitanja, Bukvarević ističe da će se posebno raditi na inicijativama da se u županijama što više izjednače prava koja su propisana zakonima o dopunskim pravima, da se regulira prioritetno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca i izjednače uvjeti školovanja na visokoškolskim obrazovnim ustanovama bez obzira na mjesto stanovanja te da se dalje razvijaju zadruge branitelja radi zapošljavanja demobiliziranih boraca.

Kopirati
Drag cursor here to close