prazna mjesta

Nitko nije dobar za Sud BiH

Vijesti / Flash | 23. 02. 2016. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTS) BiH već devet mjeseci ne može izabrati suce Suda BiH. Natječaj je raspisan po treći put jer se nisu prijavili zadovoljavajući kandidati.

Dugotrajna procedura za izbor sudaca Suda BiH, navodi BIRN, u pravosudnim krugovima otvara pitanje zbog čega se kvalitetan kadar ne prijavljuje, odnosno kako je moguće da nitko od kandidata ne ispunjava uvjete.

Neki smatraju da je ovakva situacija rezultat prošlogodišnje promjene pravila VSTS-a prilikom izbora.

Prema postojećoj sistematizaciji, Sudu BiH nedostaje šest sudaca. Osim toga, iz ove institucije je zatraženo još devet novih sudaca kako bi se odgovorilo na stalno povećanje broja tužitelja u Tužiteljstvu BiH.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso smatra kako su iskusne kolege obeshrabrene dosadašnjim načinom izbora i imenovanja.

''U dosadašnjoj praksi, vrlo često su suci i tužitelji koji su imenovani na državnu razinu bili bez potrebnog iskustva i rezultata rada'', ističe Kreso te napominje kako je u međuvremenu došlo do promjene prakse pri izboru kadra u pravosuđu i da je to veliki korak za VSTS.

Ova institucija je u svibnju prošle godine najavila ''revolucionarni iskorak u objektivizaciji procesa imenovanja sudaca i tužitelja u BiH''. Prema novom sustavu izbora, 80 posto ocjene kandidata zasniva se na pismenom testu, a samo 20 posto na osnovu razgovora s kandidatima.

Natječaj za troje sudaca Suda BiH raspisan je u ožujku 2015, a na posljednjem natječaju u siječnju ove godine broj upražnjenih sudačkih pozicija popeo se na pet. Osim toga, ranije je raspisan natječaj i za jednog dodatnog suca.
Imenovanje državnih sudaca odgađa se od kraja svibnja 2015. godine. Polovinom lipnja je odlučeno da se ponovo raspiše natječaj, a nakon nekoliko sjednica na kojima je odgođeno njihovo imenovanje, natječaj je ponovo poništen, i u siječnju ove godine objavljen je novi.

''Natječaj za izbor sudaca Suda BiH raspisan je po treći put jer poslije provedene procedure, po ocjeni Vijeća, nije bilo kandidata koji bi zadovoljili potrebe ovog suda, a koje se ogledaju u posjedovanju iskustva u radu na predmetima ratnih zločina, odnosno na kaznenim predmetima'', naveo je u pisanom odgovoru predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Iz ove institucije nisu mogli navesti imena prijavljenih kandidata jer smatraju da se time krši pravo na zaštitu osobnih podataka.
''Ne znam o kojim je kandidatima riječ. Nije jasno kako smo odjednom došli u situaciju da baš nitko ne ispunjava kriterije za imenovanje. Moguće je da kandidati nisu ispunjavali uvjete i, ukoliko je to tako, onda je i bolje što nisu imenovani'', smatra Kreso.

Dodala je da Sud BiH ulaže velike napore kako bi nesmetano funkcionirao, bez obzira na veliki priliv predmeta i nerazmjeran omjer sudaca i tužitelja. Od 54 suca predviđena sistematizacijom, u ovoj instituciji trenutno radi njih 48.

''Naš kolektiv je značajno oslabljen – jedan sudac je umro, jedan je imenovan na drugu poziciju, dvoje sudava je suspendirano, jedan je otišao u odvjetnike, dok jedan, kao član VSTV-a, radi samo 50 posto kao sudac... Zatražili smo devet novih sudaca kako bismo nesmetano pratili tempo Tužiteljstva, čiji se kapaciteti kontinuirano povećavaju, dok se upražnjene sudske pozicije ne popunjavaju'', ističe Kreso za BIRN.

Na sjednici VSTS-a održanoj krajem siječnja zaključeno je da će o povećanju broja sudaca biti održane konsultacije između dvije institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close