Politički cirkus

Nitko ni s kim, svi sa svima

Vijesti / Flash | 26. 06. 2012. u 06:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ionako kompliciranu političku situaciju na području Hercegovačko-neretvanske županije dodatno usložnjava najavljena rekonstrukcija Vlade ove županije.

Naime, eventualno izbacivanje SDA iz vlasti u ovoj županiji, iako to nitko službeno ne želi priznati, odrazit će se i na proces izmjene izbornih pravila i Statuta Grada Mostara.

Budući je u Skupštini HNŽ-a moguće zadržati dvotrećinsku parlamentarnu većinu zamjenom kadrova SDA onima SBB-a, evidentno je kako u mogućem procesu rekonstrukcije Vlade HNŽ-a ne bi trebalo biti problema.

Sadašnja koalicija u Skupštini HNŽ-a ima podršku 23 zastupnika (HDZBiH 10, SDA i SDP po pet, te HDZ 1990 tri), dok bi zamjenom SDA SBB-om nova koalicija imala podršku 21 zastupnika (SBB ima tri skupštinska zastupnika).

Međutim, pored zategnutih odnosa na relaciji HDZBiH, SDP – SDA, na županijskoj razini u HNŽ-u sada imamo i zahladnjenje odnosa između dva HDZ-a i to zbog funkcije ravnatelja Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, gdje je HDZBiH imenovala svoga dužnosnika Radu Bošnjaka, iako prema koalicijskome sporazumu dva HDZ-a, ta dužnost pripada HDZ-u 1990.

Istovremeno, u neslužbenim razgovorima s političkim dužnicima u ovoj županiji sarajevsko Oslobođenje doznaje kako bi reforma mostarskoga Statuta mogla biti zakočena zbog rekonstrukcije županijske Vlade.

"Ovdje je osnovni problem nepostojanje zdravih političkih vrijednosti. Politika je postala profesija, stranke su okupirale državu i naš život. Zakoni koji se donose nisu ništa drugo nego pravila koja služe dežurnoj oligarhiji na vlasti. Ne samo da su okupirali državu nego stranke i političari danas sebe osjećaju državom! Nisu više ni kasta, nego cijeli stupanj iznad toga; nadljudska stvorenja zatvorena u svoj krug druženja. Jedini kontakt s nama smrtnicima imaju preko medija. Njihovo konstantno pojavljivanje u medijima pretvara ih u naše "svece zaštitnike" kojima se moramo klanjati. Sve su to, redom, isti likovi, koliko god se oni nama predstavljali na kojekakvim ideološki ili politički sukobljenim stranama. Kad se svjetla pozornice ugase, oni su kolege, prijatelji, članovi istog kruga ljudi", kazao je Slaven Raguž, predsjednik mostarske organizacije HDZ-a 1990, upitan za komentar o političkim odnosima na području HNŽ-a.

S druge strane, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Mostara Salem Marić kaže kako ga ne bi začudilo da su SDP i HDZBiH tajno već dogovorili rješenje za izmjenu Statuta i izbornih pravila za Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close