Zastupnički dom FBiH

Nisu prihvaćeni izvještaji o radu RTV-a FBiH

Više zastupnika je problematiziralo poslovanje te medijske kuće; pojedinci su između ostalog kazali da se iz revizorskih mišljenja mogu iščitati brojne upitne radnje menadžmenta.
Vijesti / Flash | 06. 06. 2022. u 18:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici nije odobrio izvještaje o radu i poslovanju Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) u 2018. i 2019. godini.

Zastupnicima su uz ove izvještaje bili dostavljeni mišljenje, odnosno izvještaj neovisnog revizora za navedena razdoblja.

U okviru ove tačke dnevnog reda, većinom glasova su odobrena dva zaključka od kojih je jedan predložio zastupnički klub Hrvatske demokratske zajednice - Hrvatskog narodnog sabora, a drugi parlamentarna komisija za informiranje.

Prvim je zastupnički dom zadužen da u sljedećih 15 dana pokrene proceduru za imenovanje organa RTV-a FBiH, a drugim su audio-vizuelni distributeri medijskih usluga pozvani da program javnih RTV servisa pozicioniraju među prvih devet kanala u njihovoj ponudi, a Regulatorna komisja za medije (RAK) da upotpuni regulativu u vezi s tim.

Tijekom rasprave o izvještajima RTV-a FBiH, više zastupnika je problematiziralo poslovanje te medijske kuće; pojedinci su između ostalog kazali da se iz revizorskih mišljenja mogu iščitati brojne upitne radnje menadžmenta u kući u kojoj je glavnom direktoru, kao i Upravnom odboru, istekao mandat.

Jedna od takvih diskutantica, zastupnica Sanela Prašović Gadžo (Svez za bolju budućnost BiH), njeno obraćanje je zaključila riječima da bi dugo mogla citirati ono što je sporno u izvještajima RTV-a FBiH, a što su utvrdili i revizori. Stoga je, naglašava ona, vrijeme za reakciju Parlamenta FBiH s ciljem da poslovanje bude ove medijske kuće bude vraćeno u zakonske okvire.

Izvještaje o navedenim razdobljima RTV-a FBiH zastupnicima je prezentirao izvršni direktor za finansije Džemal Vatrić te između ostalog kazao da uprkos teškom okruženje, kuća pozitivno posluje i da su 2018. i 2019. godine realizirani ciljevi vezani za programske obaveze i finansijsko poslovanje, što je RTV-u FBiH omogućilo zadržavanje pozicije među najuticajnijim medijima.

Po završetku ove točke dnevnog reda, zastupnici nisu dali većinu glasova ni za izvještaj o poslovanju Sarajevoputeva d.d. Sarajevo u 2020. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close