Dragan Čović

Ništa posebno se neće dogoditi ako padne prijedlog

Vijesti / Flash | 04. 05. 2017. u 06:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ništa posebno se neće dogoditi, do toga da ćemo imati stanje kakvo imamo sad u BiH. To je to'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na pitanje što će se dogoditi ako ne prođe prijedlog HNS-a o izmjenama Izbornog zakona.

''Ako se Komšić želi kandidirati, to je njegovo pravo. Naš je prijedlog da se osigura promjena Izbornog zakona da izađemo iz krize u kojoj smo zadnjih desetak godina. Ako smo krenuli europskim putem, onda to znači da ćemo uvažavati europske vrijednosti, i naglasak na konstitutivnosti naroda kako je definiran odlukom Ustavnog suda BiH, i naglasak na federalizmu kako je definiran u Europskom parlamentu. Uopće ne želim razmišljati o posljedicama što bi se dogodilo ako bi netko pokušao zadržati status quo. Sigurno bi unazadilo odnose u BiH'', rekao je Čović u intervjuu za Nezavisne novine.

Komšić će se moći kandidirati

Rekao je kako prema prijedlogu HNS-a nikom ne može biti uskraćeno da se kandidira, pa ni Željku Komšiću.

''Mi samo tražimo da hrvatskog člana Predsjedništva, u skladu s Ustavom, biraju Hrvati. I nikome tko se na zadnjem popisu izjasnio kao Hrvat ne želimo onemogućiti da se kandidira, pa ni toj personi. Mi samo želimo onemogućiti da, kao u zadnja dva ciklusa prije mog kandidiranja, hrvatskog člana Predsjedništva izaberu Bošnjaci'', rekao je Čović.

Rekao je kako vjeruje da će na sličan način riješiti i pitanje RTV sustava i druge teme.

''U zadnjih godinu i pol s partnerima u FBiH nismo napravili iskorak koji smo priželjkivali onako kako smo se dogovorili. Sad ćemo pokušati kroz parlamentarnu proceduru preko klubova. Danas imamo raspravu u Domu naroda, pa ćemo vidjeti. Naravno, ostale su i neke druge poslovničke mogućnosti za one koji misle da treba još dugo ostati u ovakvoj političkoj kaljuži. Vidjet ćemo kako će tko reagirati. Mislim da nam je vrijeme davno isteklo. Minimum standarda je da jedan, drugi i treći narod jedan drugom ne mogu birati one koji će ih predstavljati'', rekao je Čović.
Kaže kako je ponuđeni prijedlog ''jednako jednostavan i prevažan kao i Predsjedništvo''.

Vremena još ima

''Naše rješenje predviđa kako izabrati po 17 predstavnika u tri kluba u FBiH. U FBiH imamo deset izbornih jedinica, odnosno deset županija, kako je to sad planirano po Izbornom zakonu i Ustavu. Tih 17 predstavnika bi birali narodi koje oni trebaju predstavljati. Onda bi, recimo, Klub Srba u FBiH popunjavali predstavnici koje izaberu Srbi po modelu zastupljenosti u pojedinim županijama u odnosu na ukupan broj u FBiH. Time ćete spriječiti da sad u Klubu Srba imate 13 predstavnika, odnosno imali bismo puni broj od 17 i spriječili da srpske ili hrvatske predstavnike izbornim inženjeringom bira brojniji narod'', rekao je Čović.

Istaknuo je kako trenutno razmišljaju o samo jednoj varijanti prijedloga, ali da imaju spremna i druga rješenja.

''Do idućih izbora imamo još 17 mjeseci, dakle vremena još ima. Pristojno bi bilo u izbornoj godini ne dirati izborno zakonodavstvo, što znači da je naš prijedlog da to završimo u naredna dva mjeseca. Sada primarno razmišljamo kako osigurati ova načela da svaki narod bira svoje predstavnike, onako kako je to prepoznato po Ustavu. (...) Mi sada činimo sve da dođemo do izmjena izbornog zakonodavstva i ne razmišljamo o varijantama "B" ili "C". Zato je moj naglasak na varijanti "A". A sve varijante su razrađene. Svatko će izvući ono što mu odgovara. Ne želimo stvarati pritisak. Samo želimo riješiti ono što smo trebali riješiti prije deset godina, a još se time bavimo'', dodao je čelnik HDZ-a.

Zagorčavanje života

Čović nije želio komentirati navode čelnika SDA Bakira Izetbegovića, koji je nedavno rekao da on nije protiv da se riješi ovaj zahtjev, ali da mu je predstavio listu njihovih zahtjeva i da želi "paket" svih rješenja.

''Ne bih komentirao. Sve što je kazao, on je kazao. Ja znam o čemu smo mi razgovarali na relaciji SDA - HDZ. Rješenja koja smo tada ponudili bila su na tragu našeg dogovora'', rekao je i dodao kako je Izborni zakon između njih dvojice bio usuglašen.

''Problem je nastao u načinu funkcioniranja BiH. Netko je osjetio da drugome još može zagorčavati život, pa time i sebi i vlastitoj državi jer na tome gradi svoju političku platformu i poziciju. Mi želimo s time raščistiti i zato to želimo iznijeti u parlament, da se o tome svatko javno izjasni, a ne da stalno nagađamo tko što misli ili ne misli'', rekao je Čović za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close