Epidemiološka situacija složenija

Odgovorni šute: Ništa od proglašenja epidemije u FBiH?

U ministarstvu zdravstva Federacije zid šutnje nakon što je Vlada zadužila to ministarstvo da proglasi epidemiju.
Vijesti / Flash | 06. 07. 2020. u 12:18 Bljesak.info
Ništa od proglašenja epidemije u FBiH?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine sve složenija, još nema proglašenja epidemije. U ministarstvu zdravstva Federacije zid šutnje nakon što je Vlada zadužila to ministarstvo da proglasi epidemiju.

Sarajevska županija danima unazad bilježi značaj broj oboljelih. No, epidemije još nije proglašena. Ni članovi Kriznog stožera ne žele pred kamere. Priopćenjima koja pošalju medijima građane obavještavaju o uvedenim mjerama. I Bosansko-podrinjska županija Goražde bilježi povećan broj novooboljelih. Trenutno je 18 zaraženih. Inspekcijske kontrole su pooštrene, no i u ovoj županiji nije proglašena epidemija.

Drugačiji način rada

Stručnjaci poručuju da bi proglašenjem epidemije zdravstveni sustav imao drugačiji način rada. Građani bi i dalje morali pridržavati se svih donesenih mjera.

Ukidanjem mjera građani su se opustili. Lakše kretanje i češći kontakti doveli su do rasta broja oboljelih, zbog čega imamo više zaraženih nego na početku pandemije, smatraju infektolozi.

Imunitet je bolji tijekom ljetnog razdoblja, samim tim je i organizam spremniji na obranu od virusa, pojašnjava imunolog prof.dr. Jasenko Karamehić. Međutim, upozorava, ako od jeseni i cijele zime bude ovaj broj zaraženih, to bi moglo biti opasno jer je to period u kome imunitet znatno slabi, a bit će udružen i sa sezonskom gripom.

688 uzoraka - 46 pozitivnih

Inače, u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 688 uzoraka, od kojih je 46 pozitivnih na korona virus, podaci su Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj (19), Zeničko-dobojskoj (5), Srednjobosanskoj (1), Unsko-sanskoj (1), Bosansko-podrinjskoj (3) županiji i Kantonu Sarajevo (17).

U posljednja 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj, radi se o ženskoj osobi iz Banovića (1951.).

U Federaciji BiH do sada su testirana 61.222 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.814 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 1197 pacijenata, šest pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1556 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježen 61 smrtni slučaj.

Preminule dvije osobe na Podhrastovima i jedna osoba koja nije bila u izolatoriju

Dvije starije osobe preminule su u izolatoriju Klinike za plućne bolesti na Podhrastovima, potvrđeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Radi se o osobama koje su imale odranije i druga oboljenja, a bile su pozitivne na koronavirus.

Među smrtnim slučajevima u Kantonu Sarajevo umrla je i jedna žena pozitivna na koronavirus, a koja nije bila u izolatoriju, odnosno preminula je tijekom opservacije.


Kopirati
Drag cursor here to close