Problemi s imenom

Nimitz: Postoje pomaci, ali ne očekujem brze promjene

Vijesti / Flash | 03. 07. 2017. u 12:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posrednik u sporu o imenu, koji Makedonija ima s Grčkom, Matthew Nimitz izjavio je danas, nakon razgovora s premijerom Zoranom Zaevom, da su se stvari po tom pitanju pokrenule naprijed, ali da ne očekuje dramatične akcije ili promjene u narednih nekoliko mjeseci.

Nimitz je novinarima u Skoplju rekao da je sa Zaevom i ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovom razgovarao o imenu Makedonije, ali i prije svega o procesu intenziviranja odnosa dvije susjedne države, piše Fena.

"Mislim da u narednih nekoliko mjeseci ne treba očekivati dramatične akcije ili promjene. Ja ne mislim da je pravo vrijeme za određene i konkretne prijedloge. Mislim da nam je potrebno razdoblje u kojem obje strane trebaju međusobno razgovarati ...", naveo je Nimetz, a prenosi Tanjug.

Da bi problem s imenom bio riješen potreban je opći napredak, kazao je Nimetz i dodao da to znači da obje strane trebaju vrlo ozbiljno razmotriti svoje pozicije i pažljivo saslušaju druge.

"Mislim da je vrlo ohrabrujuća bila prva posjeta ministra vanjskih poslova Makedoija Ateni i najavljena uzvratna posjeta voditelja grčke diplomacije Skoplju", kazao je Nimetz i dodao da misli da treba naći način za intenziviranje tog procesa.

Pitanje imena Makedonije ocijenio je i vrlo važnim za cijelu regiju, za Ujedinjenei narodi i za tu zemlju.

Nimitz, koji je u Skoplje doputovao na poziv makedonske vlade, prethodno je razgovarao s predsjednikom Đorđem Ivanovim.

Ovo je prvi boravak Nimetza u Skoplju nakon tri godine.

Inače, spor između Republike Makedonije i Grčke traje još od 1991. kada je ova bivša republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije proglasila neovisnost. Poznato je kako Grčka već ima pokrajinu s imenom Makedonija, te Makedoncima brani korištenje tog imena i povijesnog naslijeđa vezanog uz njega.

Kopirati
Drag cursor here to close