Pokrenuta istraga

Nikšića ispituju zbog trošenja donacija za poplavljene

Vijesti / Flash | 14. 03. 2017. u 17:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nemrin Nikšić je saslušan u FUP-u zbog sumnje da su nenamjenski trošili novac namijenjen za obranu od poplava, saznaje Slobodna Bosna.

Naime, povodom inicijative zastupnika Nermina Nikšića za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, direktor Federalne uprave policije, Dragan Lukač, odgovorio je da FUP radi po zakonu i da je reakcija Nikišća vjerojatno motivirana činjenicom da je prije nekoliko dana saslušavan u ovoj ustanovi i da je zbog toga uslijedila njegova inicijativa za provođenjem parlamentarnog nadzora.

Nenamjenski trošili novac

Direktor FUP-a nije precizirao zbog čega je Nikšić saslušavan u FUP-u, no "Slobodna Bosna" je doznala da je riječ o istrazi koju Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu provodi protiv bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića i bivšeg federalnog ministra financija Ante Krajine zbog sumnje da su nenamjenski trošili novac namijenjen za obranu od poplava.

Do formiranja predmeta protiv Nikšića i Krajine došlo je nakon revizorskog izvještaja za 2013. godinu u kojem je navedeno da su njih dvojica s računa Federalne uprave civilne zaštite, nezakonito prebacili 16 milijuna maraka na račun Vlade FBiH.

Naime, prema nalazu revizora od 31. prosinca 2013. godine, na računu su se nalazila 4,2 milijuna maraka, s tim da su trebala, a nisu bila vraćena sredstva od 16 milijuna maraka, koje su prenesene kao pozajmica na transakcijski račun Ministarstva financija.

Prebacili novac u Vladu

Radi se o novcu koji svi građani i sve pravne osobe plaćaju na ime posebne naknade za zaštitu od elementarnih nepogoda, a koji se uplaćuje na poseban račun u okviru trezora. Nikšić i Krajina su, međutim, taj novac prebacili na račun Vlade.

FUP je zbog toga sarajevskom Tužiteljstvu dostavio izvještaj protiv Nikšića i Krajine, a Tužiteljstvo KS je nedavno donijelo naredbu da se saslušaju u svojstvu osumnjičenih.

Zanimljivo je da je samo tjedan nakon ispitivanja u FUP-u, Nikšić prozvao Federalnu upravu policije za navodni nezakonit rad, te uputio inicijativu Parlamentu FBiH za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću njenog rada i rada Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

U skladu sa zakonom

Iz ove policijske agencije jučer su se oglasili priopćenjem u kojem su reagirali na Nikšićeve navode, kazavši da je ta uprava depolitiziran organ koji postupa u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima, a istrage koje vodi provode se isključivo pod nadzorom nadležnih tužiteljstva.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potvrdio je da su pripadnici FUP-a, saslušali Nermina Nikšića, ali novinarima više detalja nije mogao reći.

''Od Nermina Nikšića je uzeta izjava po zahtjevu Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, ali ne znam u vezi čega, je li istraga, neka provjera ili što točno. Mislim da se radi o nekom novcu za obranu od poplava, ali u detalje nisam upućen s obzirom na to da u taj operativni dio koji provode pripadnici kriminalističke policije nisam uključen. Za Krajinu nisam siguran je li već ispitan ili treba li biti'', kazao je Lukač za Slobodnu Bosnu.

Iz Županijskog tužiteljstva u Sarajevu na novinarski upit je li u toj pravosudnoj instituciji formiran predmet protiv Nikšića i Krajine, rečeno nam je da se radi o "informacijama Federalne uprave policije, koje oni ne žele komentirati".

Kopirati
Drag cursor here to close