Zloupotreba

Nikšić: Stranke u RS-u koriste situaciju da zastraše građane

Vijesti / Flash | 07. 05. 2015. u 11:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupovima u Lukavcu i Srebreniku nastavljena je podjela novih članskih kartica i promocija sustava jedan član-jedan glas, a okupljenim članovima u ovim organizacijama su se obratili predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Županijskog odbora SDP BiH Tuzla Enver Bijedić, te predsjednici općinskih organizacija Lukavac i Srebrenik Zlatan Čufer i Ziher Suljić.

''U posljednje vrijeme, naša stranka je pod lupom javnosti, dok se niko se ne bavi time da se u drugim strankama lideri biraju aplauzom. Valjda je to zbog toga što je SDP BiH pravni nasljednik Saveza komunista BiH, a to je partija koja je pripadala svim građanima, kao što je i SDP pripadao i pripada svim bh. građanima '', kazao je Nikšić.

Dodao je da niko više ne spominje aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 'što je poklon koji smo dobili od Europske unije, a aktualna vladajuća koalicija nije u stanju zakazati sjednicu državnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ispunjenju preostalih obaveza'.

Nažalost, ističe Nikšić, aktualnu situaciju u BiH, vladajuće strukture u Republici Srpskoj koriste za zastrašivanje građana, poput uhićenja mladića sa zastavom Republike BiH sa ljiljanima i uhićenja povratnika u Srebrenici, zbog navodnih optužbi za terorizam.

''Privođenje ovih osoba klasična je zloupotreba ovlaštenja, koje Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, po službenoj dužnosti mora kazniti, ako želi pokazati da u BiH postoji vladavina prava. Zastava sa zlatnim ljiljanima simbol je otpora svih građana BiH agresiji i pokušaju uništavanja naše države. Ovakvim potezima policije RS, ta činjenica se ne može promijeniti, već, naprotiv, samo dodatno učvrstiti'', rekao je Nikšić.

Zlatan Čufer je u obraćanju okupljenim naveo da se do sada na području općine Lukavac reevidentiralo 620 članova.

''Reevidentiranjem smo pokazali snagu SDP-a, a otvorenim dijalogom, koji je bio rezultat nedavnog skupa u Lukavcu, dokazali smo da svi želimo jači i bolji SDP'', kazao je Čufer.

Ziher Suljić je na skupu u Srebreniku prezentirao broj od 615 reevidentiranih članova i naglasio kako je ovo dobar pokazatelj stanja u partiji.

''Vrijeme je za novi početak, gdje će SDP zajedno s ostalim progresivnim snagama u našoj zemlji, vratiti povjerenje građana i pokazati svoju pravu snagu'', dodao je Suljić.

Predsjednik KO SDP BiH Tuzla Enver Bijedić je naglasio da će proces reevidencije dati kvalitetniji uvid u kvalitete i kapacitete članova.

''Ovim procesom ćemo vidjeti ko zaista želi dobro SDP-u i tko će nam u budućnosti pomoći da napravimo bolju i jaču partiju. Na nedavnoj sjednici Predsjedništva raspisali smo unutarpartijske izbore 31. svibnja, a to će biti jedan vrhunski festival demokracije, nešto što, u ovom obimu, nijedna stranka do sada nije uradila'', zaključio je Bijedić, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close