Naknade

Nikšić pisao Novaliću: Zakon o vodama pritisnuo HDZ

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 09:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši federalni premijer i predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić objavio je otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću u kojem kritizira njegovu odluku da povuče zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanske županije.

''Odlučio sam da Vam se obratim na ovaj način, jer cijenim da se Federacija Bosne i Hercegovine nalazi u veoma složenom trenutku'', napisao je Nikšić i dodao kako mu je dobro poznato s kakvim izazovima se susreće Novalić.

''Do sada sam se trudio da dozvolim demokratskih stotinu dana, da Vi i Vaš kabinet radite u što je moguće većem miru. Sada, kada je to razdoblje isteklo, prinuđen sam da Vam se obratim u vidu javnog pisma u vezi s jednom Vašom odlukom koja može imati ozbiljne posljedice po sve građane Federacije BiH'', napisao je Nikšić.

Podsjetio je kako se radi o odluci kojom je Novalić povukao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanske županije koji je podnio Nikšić dok je obavljao dužnost premijera F BiH.

''Siguran sam kako ste odluku donijeli uslijed političkog pritiska Vašeg koalicijskog partnera HDZ-a BiH, ne sagledavajući sve aspekte tog problema'', Napisao je Nikšić i naveo razloge koji su ga rukovodili da pokrene ovaj postupak pred Ustavnim sudom F BiH.

''Ti razlozi danas su još izraženiji, nego su bili u trenutku podnošenja zahtjeva. Tijekom svog mandata u suradnji s resornim ministarstvom i JP Elektroprivreda BiH ulagao sam mnogo napora na revitalizaciji rudnika uglja u F BiH i poboljšanju položaja rudara. U tom razdoblju uspjeli smo povećati plaće rudarima, izjednačiti iznos toplog obroka rudara sa radnicima EP BiH te smo intenzivirali investicije od strane EP BiH, koje su dostigle obim deset puta veći nego u prethodnih 15 godina. Naravno, sve to nije bilo dovoljno, te smo konstantno tražili nove načine kako bi osigurali sredstva za daljnju modernizaciju rudnika i povećanje standarda rudara i humanizacije njihovog rada'', napisao je Nikšić Novaliću i dodao kako je uvjeren da je energetska suverenost BiH jedan od strateških interesa ove zemlje i svih njenih građana, te da bez jakih i stabilnih rudnika tako nešto nije moguće.

''Kao što Vam je poznato od 2009. godine postoji federalni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata koji obvezuje Elektroprivrede u FBiH da izdvajaju znatna sredstva (EP BiH je od 2009. godine do zaključno s 2014. godinom po tom osnovu platila ukupno 87.362.753,94 KM, dok je EP HZ HB za 2013. godinu i 2014. godinu ukupno platila 41.644.200,00 KM) na ime potopljenog zemljišta što je prihod općina na čijem teritoriju se nalaze akumulacije. Vlada i Skupština HNŽ su potpuno ignorirajući taj zakon donijeli vlastiti gotovo jednak propis 28.6.2013. godine, kojim su identičnu obvezu ponovo nametnuli EP BiH i EPZHB. Takvo neodgovorno ponašanje vlasti HNŽ doveli su u financijski veoma tešku situaciju oba poduzeća, a istovremeno su izravno utjecali na smanjivanje mogućnosti dodatnih investicija od strane EP BiH u rudnike'', navodi Nikšić.

Dodao je kako je upravo iz tih razloga tražio od Ustavnog suda FBiH da spomenuta županija zakon ocjeni neustavnim, jer nema niti jednog argumenta kojim se može opravdati da elektroprivrede plaćaju istu naknadu dva puta.

''Jasno mi je, kao i Vama, da se tim novcima koji se na takav način izdvajaju uglavnom suvereno vlada HDZ preko svojih općinskih načelnika i županijskih ministara, a zanimljivo je da ne postoji zakonska obveza tih općina, kao ni županija, da podnose izvještaje šta su uradili s tolikim sredstvima. To, međutim, ne smije biti razlog da se zarad interesa HDZ-a, ili bilo koje druge političke stranke, dovodi u pitanje stabilnost energetskog sektora, a u sklopu toga i slabi položaj rudara i rudnika'', napisao je Nikšić zatraživši od Novalića da još jednom analizira ovu situaciju, te ponovo pokrene spor pred Ustavnim sudom FBiH.

''Tako ćete'', piše Nikšić, ''pomoći, ne samo elektroprivredama i rudarima u FBiH, već i Vladi koju vodite kako biste lakše prevazišli probleme koji postoje u energetskom sektoru i koje smo svi zajedno dužni rješavati''.

Kopirati
Drag cursor here to close