Traži se ostavka

Nikšić objavio pismo: Izetbegović sve znao i lagao

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cijelo vrijeme igrali dvostruku igru'', piše u pismu Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH upućenog bošnjačkom članu Predsjedništva i lideri SDA Bakiru Izetbegovuću.

Na javno pismo Nikšić se, kako kaže, odlučio jer su Izetbegović i njegovi suradnici odlučili dosadašnju komunikaciju u vezi podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije ''najgrublje zloupotrijebiti, vrijeđajući pri tome SDP BiH i mene osobno, sa željom da sebi osigurate alibi od odgovornosti''.

''Kao što znate, SDP i ja smo vrlo jasno podržali podnošenje zahtjeva za reviziju. Tada sam istaknuo kako nije sramota i nije pogrešno tražiti pravdu i istinu, te da nitko nema pravo sprječavati žrtve na tom putu. To i danas tvrdim. Imali smo samo jedno pitanje za Vas, a to je je li gospodin Sakib Softić ima legitimitet da to učini? Vaš odgovor je bio da on to može uraditi, te da nova odluka Predsjedništva BiH o tome nije potrebna. To ste ponovili i na "savjetovanju" u Vijećnici i nekoliko puta naglasili u obraćanju prisutnima i medijima'', piše Nikšić i dodaje kako je ''sasvim jasno'' da je Izetbegović ''sve vrijeme obmanjivao sve koji su krajnje dobronamjerno stali iza ove odluke''.

Nikšić navodi kako je Izetbegović znao i morao znati da je ''gospodin Softić još u svibnju 2016. godine službeno obaviješten da on više nema status agenta BiH i da je za pokretanje revizije potrebna nova odluka Predsjedništva BiH''.

''Vi ste ovu činjenicu znali ili morali znati, ali ste o tome odlučili šutjeti i nastavili sve u BiH uvjeravati u nešto što ste znali ili morali znati da nije istina. Time ste svjesno upropastili svaku priliku da postupak revizije bude uspješan. Mi u SDP smo željeli da revizija uspije, ali to očito nije bio i Vaš cilj. Ne mogu sebi objasniti zašto ste to uradili, pa se nadam da ćete to objasniti, ne meni, već narodu ove zemlje. To je jedini potez koji bi trebali uraditi prije podnošenja ostavke, jer je moralno neprihvatljivo i politički pogrešno da nastavite obavljati poziciju člana Predsjedništva BiH, nakon što ste svjesno obmanuli sve u ovoj državi i to na jednom, ovako bolnom pitanju'', rekao je i dodao kako se Izetbegović ''poigrao emocijama ljudi koji su očekivali da se konačno sudski utvrdi ono što svi znamo o ulozi Srbije u agresiji, genocidu i stradanju naroda u BiH''.

''Bili ste svjesni šta radite i zato snosite političku odgovornost. Od početka sam vrlo jasno govorio da na patnji žrtava i na svemu ovome nitko ne treba sticati političke poene. Očito da ni oko toga nemamo isto mišljenje. Zato mislim da i zbog toga trebate snositi političku odgovornost. Poučen dosadašnjim iskustvom ne očekujem to od Vas, ali ni Vi ne trebate očekivati moje ili razumijevanje SDP-a, a siguran sam, ni javnosti'', napisao je Nikšić.

Dodao je kako će zbog svega ovoga Izetbegović ostati upamćen u povijesti kao netko tko je obmanama i sakrivanjem činjenica onemogućio traženje pravde.

''Nemojte ni pomisliti da na ovaj način želim ostvariti neku političku korist. Najveća politička korist za mene i SDP jeste da Vi ostanete na mjestu člana Predsjedništva BiH do sljedećih izbora, ali bi to bilo više nego štetno za BiH. O svemu ovome nikada ne bih javno govorio da Vi niste svjesno obmanuli sve nas u BiH, a onda za neuspjeh u borbi za pravdu nastavili kriviti sve druge osim sebe'', napisao je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close