Novi SDP

Nikšić: Nisam produžena ruka Zlatka Lagumdžije

Vijesti / Flash | 14. 12. 2014. u 13:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić izjavio je u intervjuu za Agenciju Sens da nije, niti će biti produžena ruka Zlatka Lagumdžije, a da li se radi samo o kozmetičkim promjenama u slučaju njegovog izbora za predsjednika ove stranke, kaže, članovi SDP-a i javnost najbolje će vidjeti "kad počnu raditi i kad se bude počela provoditi politika SDP-a".

"Svi su dobrodošli u SDP, svi su potrebni SDP-u i trebamo se ujediniti oko programskih načela i opredjeljenja da ponovo imamo jak SDP u BiH, jer puno je građana u BiH koji misle da nema BiH bez jakog SDP-a", kazao je Nikšić.

Dodaje da pri tome SDP ne mora uvijek biti dio vlasti, ali da kao jaka opozicija i kvalitetna politička partija može dati značajan doprinos ustvaranju i očuvanju BiH.

Na pitanje da li je ujedinjenje s ostalim ljevičarskim strankama spas za SDP te da li je to put ka ostvarivanju boljih rezultata na lokalnim i općim izborima koji nas očekuju, odgovorio je da "to nije spas za SDP već spas za lijevo orijentirane stranke."

"Izborni rezultati pokazali su da rascjepkana ljevica poluči određeni izborni rezultat. Zatim puno tih glasova otpadne jer neke od tih stranaka ne pređu izborni prag i onda se ti glasovi ravnomjerno raspoređuju na one koji su izabrani, ne samo na ljevicu, već na sve stranke koje su ostvarile izborni rezultat", pojašnjava Nikšić.

Po njegovim riječima, "ovo što je napravljeno sa Unijom socijaldemokrata BiH (USD) prvi je korak".

Kako kaže, županijskim odborima pojedinih socijaldemokratskih stranaka koji žele da se priključe SDP-u poručio je da su svi dobrodošli, ali da u ovom trenutku SDP ima "jako puno posla da popravi stvari unutar kuće, tako da bi imali gdje doći."

"Najavili smo na kongresu da ćemo napraviti platformu zajedno sa svim tim strankama kojima ćemo ponuditi okrupnjavanje ljevice, tako da ljevica na izbore više nikad ne izađe ovako razjedinjena", istakao je Nikšić i izrazio nadu da će se, ako postignu dogovor, ujediniti u jednu političku stranku "pod zastavom Socijaldemokratske partije".

Naglasio je da nema dileme da ga čeka težak posao, te da je siguran da će zajedno sa suradnicima i novom ekipom u SDP-u za devet mjeseci "pomjeriti stvari, učiniti ih kvalitetnijim i onda izaći na kongres i pokazati zavidno jedinstvo."

Kopirati
Drag cursor here to close