Tuzla

Nikom ništa: Otvarali vreće za glasačkim listićima i ubacivali druge

Vijesti / Flash | 27. 10. 2016. u 13:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vrijeme je da se u BiH mijenja izborni zakon, jer sadašnji ne dopušta promjene na političkoj sceni u BiH i bez sumnje je u funkciji ostanka na vlasti sadašnjih stranaka'', rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli.

Kojović i član GO Naše stranke Zvjezdan Karadžin, koji je bio nositelj liste za Gradsko vijeće Tuzle, govorili su o izbornim rezultatima, te žalbi koju je stranka uputila Apelacijskom sudu BiH zbog niza dokaza o prekrajanju izborne volje građana Tuzle.

U Tuzli Našoj stranci za ulazak u Gradsko vijeće Tuzla nedostaje sedam glasova, a novinarima su predstavljeni dokazi da je na mnogim biračkim mjestima ovoj stranci navodno ukradeno mnogo više glasova.

''Naša stranka je na minulim izborima dobila mnogo veće povjerenje građana nego 2012. godine i imamo vijećnike u mnogim općinama BiH. U Sarajevu smo prva opozicijska stranka, dok to nije slučaj jedino u Tuzli gdje imamo primjere prekrajanja listi i mijenjanja izborne volje građana'', rekao je Kojović.

''Našu žalbu SIP je pogledao vrlo površno, što se može zaključiti i po tome da su u objašnjenju o odbijanju zahtjeva za ponovno prebrojavanje glasova na jednom mjestu naveli Bihać, a ne Tuzla. Od Apelacijskog suda očekujemo da će barem pažljivo razmotriti našu žalbu'', istaknuo je Kojović, dodavši kako SIP, sukladno zakonu o pristupu informacijama, Našoj stranci ne dopušta uvid u liste s nevažećim glasovima, među kojima je, kako sumnjaju, veliki broj na štetu ove stranke.

Karadžin je predstavio činjenice vezane za primjere prekrajanja listi na štetu Naše stranke, kazavši da je na samo jednom od 159 glasačkim mjesta u Tuzli utvrđeno da je stranci pogrešno uneseno 10 glasova manje i zbog toga nisu prešli izborni prag za Gradsko vijeće. Zbog toga je i zatraženo da se na 145 biračkih mjesta izvrši novo prebrojavanje.

''Čak je i Gradska izborna komisija potvrdila naše sumnje da su na nekim biračkim mjestima pogrešno uneseni podaci o glasovima za Našu stranku, ali SIP to nije uvažio. Imamo svjedoke da su ispred hotela Mellain u Tuzli ljudi iz pojedinih stranaka otvarali vreće za glasačkim listićima i da su ubacivali druge. Zanimljivo je da je više nevažećih listića pronađeno u gradskim mjesnim zajednicama nego u prigradskim što je nelogično'', kazao je Karadžin, tvrdeći da je svjesno rađeno na tome da Naša stranka ne uđe u Gradsko vijeće Tuzle.

Kojović je spomenuo da nevažećih listića ima na izborima u svim zemljama svijeta.

''Ali, taj broj se kreće otprilike oko pet posto, dok je u BiH bilo 6,5, a u Tuzli više od 10 posto nevažećih listića. Očito je da se izborni zakon mora mijenjati u smislu onemogućavanja utjecaja vladajućih stranaka na tijek glasovanja i brojanje glasova. Taj problem prisutan je i u samom SIP-u'', istaknuo je Kojović.

Kopirati
Drag cursor here to close