Sukob

Nikolić: Srbija je spremna poslati vojsku na Kosovo

Vijesti / Flash | 15. 01. 2017. u 12:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će se svaki sljedeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za vlak, završiti loše.
"Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori", rekao je Nikolić novinarima poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i ocijenio da je pojavljivanje ROSU na sjeveru Kosova bio znak da Albanci žele rat.

"Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Nikolić i podsjetio da je Kosovo međunarodno-pravno dio Srbije, prenosi Tanjug.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Srbije nije isključio mogućnost da Srbija na Kosovo i Metohiju pošalje i vojsku, kako bi zaštitila srpski narod od ubijanja.

Nije nam do rata, ali štitt ćemo Srbe

"Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja.

Ako budu ubijali Srbe poslat ćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću ići, nije mi prvi put", poručio je Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara postoji li mogućnost da Srbija pošalje i vojsku kako bi zaštitila Srbe.

Ukazao je da je jučerašnji dan, iako su se trudili da to ne pokažu, bio na ivici sukoba.

"Pojavljivanje ROSU bio je znak da Albanci žele rat", rekao je Nikolić.

Istaknuo je da Srbija od EU očekuje odgovor je li točna Mustafina izjava, da su u svemu jučer imali njenu suglasnost.

Istaknuo je i da ubuduće jedina tema dijaloga mora biti vlak, odnosno sloboda kretanja.

Ocijenio je da su postupci Prištine povodom voza bili "trzaji" odlazeće američke administracije.
Nikolić je rekao da su u okolnostima izazova kakav je jučer bio, premijer i on odlučili da zaustave "jedan putnički vlak koji je bio toliki problem za EU, SAD, privremene institucije u Prištini", a "sve je bilo na ivici sukoba u kome bi bilo na desetine mrtvih, a danas... Bog zna.."..

Jučer je pogaženo nekoliko sporazuma postignutih u Bruxellesu. Točka jedan Breuxelleskog sporazuma, naveo je, govori o slobodi kretanja, da svi stanovnici imaju pravo da se kreću na teritoriji, izlaze, ulaze, i da ne postoji mogućnost da ih neko u tome spriječi.

Ima i točka, podsjetio je predsjednik Srbije, koja kaže da se specijalne jedinice ROSU, ne mogu pojaviti sjeverno od Ibra bez odobrenja NATO i lokalne zajednice.

"Što je to jučer tzv. međunarodnoj zajednici i Prištini smetao jedan vlak. Možda zato što je pisalo Kosovo je Srbija i naše freske...", zapitao je šef države.

Zadnji trzaji administracije SAD-a

Onda mi, dodao je, ne bi trebali pustiti nijednog Albanca kroz teritorij Srbije, koji ima obilježja i dokumente Kosova.

"Meni se čini da su ovo trzaji odlazeće američke administracije, čiji su autoriteti dobili nazive ulica", ocijenio je Nikolić ali istaknuo i da "EU nije dala pavi odgovor, NATO nije dao pravi odgovor..." na jučerašnje događaje.

"Mi nikada nećemo otpočeti i izazvati sukob, ali dozvolite da smo država koja svoj narod i teritoriji mora da štiti", primijetio je Nikolić i dodao da je Kosovo teritorija pod kontrolom UN, a EU ima veliku ulogu.

Prema njegovim riječima, očigledno je da sporazumi u Bruxellesu služe samo za to da se Srbija opomene na što se sve obvezala, a da ih Priština gazi.

Rekao je da je njegova sugestija na Vijeću za nacionalnu sigurnost bila da se sada u Bruxellesu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe.

"Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potpisali, ako je garant te slobode EU i NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele osigurati, o čemu onda ovdje razgovaramo s kosovskim privremenim institucijama", naveo je Nikolić.

"Teritorija Kosova međunarodno pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran", istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close