Nezadovoljan

Nikolić: Službeno Sarajevo često čini greške prema Srbiji

Vijesti / Flash | 03. 12. 2016. u 13:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je odnos Beograda prema BiH potpuno jasan i čist, ali da službeno Sarajevo često čini greške prema Srbiji.

Odgovarajući na pitanje hoće li do kraja svog mandata posjetiti Sarajevo i što misli o ideji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o trojnom sastanku lidera BiH, Srbije i Hrvatske, Nikolić je rekao da postoje različite ideje, ali da se ne moraju praviti trojni sastanci za bolje odnose.

Plan koji se nije ostvario

"Što bismo mi morali na nekom trojnom nivou da pravimo sastanke da bismo imali bolje odnose? Pa to se radi bilateralno", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Nikolić je podsjetio da je postojao plan da on bude pozvan u službenu posjetu Sarajevu u vrijeme kada Predsjedništvom BiH predsjedava predstavnik bošnjačkog naroda, ali da se to do sada nije ostvarilo, piše Srna.

"Ja ne mogu da se namećem da idem u goste. Nikada nisam odbio negdje otići. Uvijek pokušavam da uspostavimo što bolje odnose", rekao je Nikolić.

Sad neka se dogovaraju

Nikolić je istaknuo da Srbija potpuno priznaje BiH, zato što je garant Daytonskog sporazuma i da ne čini ništa da je destabilizira.

"Srbija ima specijalne odnose s Republikom Srpskom, koji su joj garantirani Daytonskim sporazumom. Ne znam što još trebamo uraditi", rekao je Nikolić.

Napominjući da je Dejtonski sporazum zamislio državu koja funkcionira, Nikolić je ocijenio da je očigledno da tako kako je zamislio, BiH ne može da funkcionira.

"Sada neka se dogovaraju. Imaju tamo tri naroda, dva entiteta. Imaju mogućnost, imaju podršku međunarodne zajednice. Kako se dogovore, mi ćemo da poštujemo. Ali, ako je napisano tako da ne mogu nikako da se dogovore, taj koji je to napisao, nije ni želio državu", rekao je Nikolić.

Kopirati
Drag cursor here to close