Predsjednik Srbije

Nikolić izrazio nadu da će Turska u budućnosti biti ekonomski prisutnija na jugoistoku Europe

Vijesti / Flash | 15. 05. 2013. u 10:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u srijedu je u Ankari poručio da će Srbija uložiti maksimalne napore da intenzivira regionalnu suradnju, kako bi jugoistok Europe bio politički i ekonomski stabilan, i izrazio nadu da će Turska u budućnosti biti ekonomski prisutnija u toj regiji.

Nikolić je, po završetku plenarnog sastanka predsjednika u okviru trilateralnog samita Turska-Srbija-BiH, rekao na konferenciji za novinare da taj susret ima za rezultat čvršće političke odnose, ali i da bi još veći naglasak trebalo staviti na ekonomsku suradnju, s obzirom na to da ona ima najveći utjecaj na životna pitanja građana, javlja agencija Tanjug.

Pozdravljajući potpisivanje trilateralne Deklaracije o ekonomskoj i trgovinskoj suradnji i Deklaracije između gospodarskih komora, Nikolić je istaknuo da bez zajedničkih nastupa gospodarskih subjekata država proisteklih iz bivše Jugoslavije svaka od tih država ponaosob teško može da uspješno nastupi na inozemnim tržištima.

- Turska nam je partner pomoću kojeg možemo da stignemo na tržišta koja nismo otvorili, može da pomogne da to učinimo njenim investicijama i našom tehnologijom, jer imamo izvanredno školovan kadar -
rekao je Nikolić, ističući da su države zapadnog Balkana sposobne za razvoj i korištenje najsuvremenijih tehnologija ali da im je potreban kapital.

- Tiha voda brijeg roni, naša suradnja je tiha ali je u usponu, pojačava se iz dana u dan i došlo je, sada kada možemo da sjednemo i da se pogledamo u oči, vrijeme da pomognemo i bolji život svojih građana - rekao je Nikolić, zahvaljujući sugovornicima na tome što su uspostavili dobre osobne odnose, od čega građani mogu imati samo korist.

Kada je riječ o odnosim Srbije i BiH, Nikolić je rekao da, usprkos prošlosti koja je teško opteretila obje države, želi da ti odnosi budu partnerski i da se snažno razvijaju, naročito u oblasti ekonomije.

Srbija je, kako je rekao, opredijeljena za razvoj suradnje na bazi dobrosusjedstva i zalagat će se za njeno unapređenje, kako s Federacijom, tako i s Republikom Srpskom, s kojom će nastaviti produbljuje specijalne odnose.

U tom smislu Srbija se, naglasio je Nikolić, zalaže za dosljedno provođenje Daytonskog sporazuma i cjelovitu i suverenu Bosnu i Hercegovinu kao osnovu stabilnosti regije.

- Što se tiče budućnosti BiH, smatramo da o njoj treba da odlučuju njeni građani, čiju volju sprovode politički lideri, bez miješanja sa strane i s tim u vezi, Republika Srbija će prihvatiti svaki postignuti dogovor tri konstitutivna naroda BiH - rekao je Nikolić.
Kopirati
Drag cursor here to close