Gordijski čvor

Nikakve prijetnje i zastrašivanja iz OHR-a nisu prihvatljivi i prikladni, stava su i u SDA i u HDZ-u

Vijesti / Flash | 08. 12. 2013. u 12:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikakve prijetnje i zastrašivanja iz OHR-a nisu prihvatljivi i prikladni, složne su stranke iz Mostara, komentirajući zadnje zasjedanje Vijeća za provedbu mira (PIC) s koga je poručeno kako se lokalni izbori u Mostaru moraju održati najdalje do listopada 2014. i kako stranke koje se ne uključe u pronalaženje rješenja moraju snositi odgovornost.

Nastojanja OHR-a da pokrene pregovore koji bi doveli do provedbe presude Ustavnog suda FBiH zadnjih mjeseci ne nailaze na odobravanja mostarskih stranaka, posebno ne nakon modela za Mostar koji je predložio OHR, a koji je predviđao tri multietnička izborna područja u gradu.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Zijad Hadžiomerović nezadovoljan je zadnjim istupima PIC-a i sada, po njemu, samo preostaje da međunarodna zajednica počne nametati rješenja kao i ranije jer, kako kaže, sve što domaće vlasti dogovore, njima ne odgovara.

- Poruka sa zadnjeg PIC-a je malo zbunjujuća. Pozivaju nas da radimo na rješenju, a s druge strane nude rješenje. Trebaju se odrediti i prestati nas zamajavati. Neka kažu konkretno kako žele da izgleda Mostar i tko će to donijeti. Ako misle da njihov model treba dominirati, neka ga nametnu i onda nema potrebe da razgovaramo jer mi možemo razgovarati, a oni onda kažu da ti naši razgovori ne vrijede, govori Hadžiomerović za Dnevni list.

Mišljenja je kako se rješenje za Mostar moglo naći prije, te kako SDA ne odgovara da sadašnji gradonačelnik u tehničkom mandatu Ljubo Bešlić obnaša dužnost još godinu dana.

O međustranačkim razgovorima trenutačno nitko na lokalnoj razini ne govori i svi čekaju, a Hadžiomerović dodaje kako se o Mostaru razgovara u sklopu rešenja hrvatskog pitanja.

Ljut na međunarodnu zajednicu zbog stalnih pritisaka i nuđenja neprovedivih rješenja za stranke Hadžiomerović tvrdi kako im je PIC faktički osporio pregovore time što su dali svoj model koji je jedini prihvatljiv za njih.

- Ako tako treba izgledati Mostar, neka ga naprave kao što su i do sada radili. Ne znam uopće koga kritiziraju ako je mostarsko rješenje njihovo, kaže Hadžiomerović dodajući da nema razloga pregovarati ako je PIC već zamislio kako grad treba izgledati.

I predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda smatra neprihvatljivim i neprikladnim prijetnje iz PIC-a kada je u pitanju Mostar.

On ponavlja kako prijedlog OHR-a za rješavanje presude Ustavnog suda FBiH o Mostaru nije prihvatljiv ni za jednu ozbiljnu političku stranku, te kako se rješenje mora naći među vodećim političkim subjektima. Ipak je optimist po pitanju Mostara, a prema njegovim saznanjima, već u idućim danima bi trebao početi novi krug razgovora i na lokalnoj i na višim stranačkim razinama.

Također, Bevanda je ponovio stav HDZ-a BiH kada je u pitanju Grad Mostar, a to je grad uređen kao jedna jedinica identična svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u državi.

Kopirati
Drag cursor here to close