Samoobrana

Nijemci se naoružavaju iz straha

Vijesti / Flash | 31. 07. 2016. u 15:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj prodanih plinskih pištolja i sprejeva za samoobranu u Njemačkoj je u prvoj polovini 2016. naglo porastao. Građani Njemačke očito poslije događaja u novogodišnjoj noći strahuju za svoju sigurnost.

U prvoj polovini 2016. broj izdanih tzv. malih dozvola za oružje, koje su potrebne za nošenje sredstava za samoobranu poput plinskih pištolja i sprejeva za samoobranu, porastao je za 49 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Kako piše „Welt am Sonntag“ pozivajući se na informacije Ministarstva unutarnjih poslova, do 30. lipnja ove godine izdano je 402.000 „malih dozvola“ za nošenje oružja. U istom razdoblju 2015. je izdano svega 269.899 dozvola.

Predsjednik Sindikata policajaca Rainer Wend ovakav trend smatra potpuno očekivanim.

''Građani strahuju od terorizma i kriminala. I ne daju se razuvjeriti statistikama i uvjeravanjima da opasnost nije porasla. Oni žele barem imati osjećaj da sami nešto čine za svoju sigurnost kada je već država zakazala'', kaže Wendt.

Posebno nagli porast prodaje sredstava za samoobranu zabilježen je u prvim mjesecima ove godine upravo u Kölnu i susjednom Leverkusenu što se povezuje s izgredima u novogodišnjoj noći kada je na željezničkom kolodvoru u Kölnu došlo do masovnog seksualnog napastovanja i pljačkanja prolaznica. Počinitelji su većinom bili useljenici iz sjeverne Afrike.

Tzv. mala dozvola za nošenje oružja, koja vrijedi za plinske pištolje i sprejeve sa suzavcem ili paprom, uvedena je 2002. nakon pokolja na nekoliko njemačkih škola.

Zastupnica stranke Zeleni u Bundestagu Irene Mihalić zatražila je pooštrenje zakona o prodaji sredstava za samoobranu. Naime za samu kupnju sredstva nije potrebna nikakva dozvola nego samo za nošenje u javnosti. Mihalić, koja je i sama nekad bila policajka, traži da se i kupnja uvjetuje dozvolom.

Političarka hrvatskog porijekla založila se u razgovoru za Welt am Sonntag i za stroži odnos prema tzv. dekorativnom oružju. Upravo je ovakvim jednim pištoljem počinjen pokolj u Münchenu prije desetak dana. Radi se o pravom oružju koje je manjim zahvatima pretvoreno u dekorativno oružje, ali se u nekoliko zahvata može ponovno učiniti ubojitim.

Kopirati
Drag cursor here to close