Neka malo

Nije vrijeme za registar branitelja u BiH?

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 11:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za konačnu objavu Registra branitelja, u koju bi ušli osobni podaci branitelja, još nije vrijeme, rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg - Bosna Nikica Tomić.

''Sama objava podataka je prezahtjevna jer se odnosi na ugrožavanja prava iz imovinske kartice svakog od branitelja, dok je s druge strane, Zakon o zaštiti podataka još na snazi i ne razmišlja se o njegovim promjenama'', rekao je Tomić, koji je tijekom vikenda nazočio Izbornom saboru novog vodstva te udruge za Hercegbosansku županiju u Tomislavgradu.

Branitelje je upoznao o statusu u Sarajevu i Zagrebu gdje je u procesu donošenje novih zakona o razvojačenim braniteljima i njihovim obiteljima.

''Trenutni položaj dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne ostao je isti u odnosu na ranije razdoblje ili čak teži, te se njihov status nastoji riješiti kroz donošenje novog Zakona o razvojačenim braniteljima i njihovim obiteljima na čemu se aktivno radi'', kazao je Tomić.

Po njegovim riječima, ova krovna braniteljska udruga koja broji najviše članova iz vojne formacije HVO-a, ima za cilj da dođe do konačnog zakona o razvojačenim braniteljima čime bi se oni izjednačili u pravima s drugim stradalnicima i sudionicima Domovinskog rata.

Inače, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata u potpunosti je završilo izradu dva braniteljska registra, potvrdio je ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević

Kako je istaknuo, prema podacima koje su preuzeli od bivšeg federalnog ministarstva obrane, kroz jedinice Oružanih snaga FBiH u obrani BiH od 18.rujna 1992. do 22. travnja 1996. godine sudjelovalo je oko 577.000 osoba.

''577.000 je ukupan broj osoba koje su u ovom vremenskom periodu prošle kroz službene evidencije jedinica i službe za vođenje vojnih evidencija, bilo da su bile pripadnici samo jedan dan ili cijeli period'', naglasio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo se u svrhu objavljivanja ovih podataka, obratilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

''Oni su nam pismeno odgovorili da objava oba registra mora biti zakonom definirana. Zbog toga smo i pripremili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čijim bi se usvajanjem osigurao pravni osnov za javnu dostupnost registra branitelja i registra korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite'', kazao je Bukvarević.

Kopirati
Drag cursor here to close